CG – Drugi svjetski rat: Na dan zločina – 28. jula, biće objavljena knjiga o veličkim mučenicima

Foto: velika.me

Ljubiša Paunović, šef tima za utvrđivanje istine o genocidu u Velici, najvećem zločinu u Crnoj Gori u Drugom svjetskom ratu, najavio je da će 28. jula, na dan kada je 1944. godine, za nekoliko časova ubijeno 585 žena, djece i staraca, biti objavljena knjiga, sa preciznim podacima o nastradalima.

Paunović je naveo da se prikupljaju podaci za još 130 osoba, da li su ubijeni tog dana ili dan ranije ili kasnije.

Paunović, čiji je tim formiran uz blagoslov episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, za “Večernje novosti” je ispričao da je bio sveti zadatak, da se raspoloživa imena žrtava u svakom bratstvu provjere i dopune, da bi se napravio što precizniji spisak veličkih velikomučenika, koje je Srpska pravoslavna crkva ubrojala među svete.

Pokolj Srba i Crnogoraca su počinili pripadnici nacističkih SS divizija “Princ Eugen” i “Skenderberg”, potpomognuti balistima iz Rugove, albanskom milicijom sa područja Bihora, uglavnom iz Petnjice i okoline.

Tim za utvrđivanje istine o genocidu u Velici je utvrdio da je ubijeno 347 osoba ženskog i 164 muškog pola, a da za osam žrtava nedostaju podaci o polu.

Ubijeno je devet žena u poodmakloj trudnoći, a poslijeratnim iskopavanjem je utvrđeno da je jedna od njih nosila blizance.

Svirepo su, bacanjem uvis i dočekivanjem na bajonete, vješanjem na šljive, odsjecanjem udova, paljenjem kuća, ubijena 23 djeteta uzrasta do godinu dana, 48 nije bilo napunilo ni pet godina, a još 58 njih je imalo do deset godina.

U zločinu je likvidirano 34 mališana do 15 godina. Ubijena su 23 dječaka do 18 godina i 21 mladić do 20 godina.

Među likvidiranima je bilo čak 30 staraca od 70 godina, 14 staraca do 80 godina, a nisu bila pošteđena ni četiri starca od 90 godina.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.