Kurc: Upotreba vakcine ”Sputnjik V” bi ubrzala proces vakcinacije

Foto: Tanjug/AP

Austrija će vakcinisati svakoga ko želi da primi prvu dozu vakcine protiv kovida 19 u narednih 100 dana, a upotreba ruske vakcine “Sputnjik V” može da ubrza taj proces, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

On je u obraćanju javnosti putem video-linka, povodom katoličkog Uskrsa, rekao da će Austrija u narednih 100 dana imati priliku da svakome ponudi barem jednu dozu vakcine, uprkos činjenici da su brojne farmaceutske kompanije isporučile samo 50 odsto ugovorenih vakcina za EU.

“Ako upotrijebimo `Sputnjik V`, moći ćemo da ubrzamo proces”, istakao je Kurc.

Austrijske vlasti planiraju da ovog mjeseca vakcinišu lica starija od 65 godina, u maju lica starija od 50 godina, a u junu osobe koje pripadaju ostalim starosnim grupama, kako bi se život vratio u normalno stanje tokom ljeta.

Kurc je naveo da se vlasti Austrije nadaju da će vakcinisanjem starijih moći da dođu do preokreta u maju, kada se smanji pritisak na bolnice, te da će moći da počnu sa mjerama ukidanja ograničenja, “čemu se svi nadaju”, javio je TASS.

Austrijski kancelar je izjavio nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u Austriji, Dmitrijem Ljubinskim, u srijedu, 31. marta, da su Moskva i Beč u završnoj fazi pred potpisivanje ugovora o isporuci ruske vakcine, te da bi Austrija mogla da naruči doze “Sputnjika V” već sljedeće sedmice.

Kurc je dodao da Vlada Austrije razgovara sa zdravstvenim stručnjacima o mogućnosti odobrenja upotrebe ruske vakcine na državnom nivou.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.