Njemačka vojska – Karenbauer: Trebamo da ulažemo u sopstvenu bezbjednost

Foto: Tanjug/AP

Njemačka treba da ulaže u sopstvenu bezbjednost, kako bi se efikasno suočila sa izazovima, uključujući one koji dolaze iz Rusije, izjavila je njemačka ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer.

Ona je za medijsku grupu RND rekla, da je povećanje trošenja za vojsku u skladu sa bezbjednosnim interesima Njemačke i da se to nikad nije radilo kako bi se “učinila usluga SAD”.

“Moramo da se brinemo za sopstvenu bezbjednost. Izazovi se gomilaju, uz nove tehnologije, u obliku hibridnih prijetnji, ali i na regionalnom nivou, uzevši u obzir, na primjer, ponašanje Rusije”, istakla je Karenbauerova.

Karenbauerova je pomenula i “sistemsko suočavanje sa Kinom”.

Prema riječima njemačke ministarke, vjerovatno najveća prijetnja jeste “hibridna”, prenio je “Sputnjik”.

“To je zato što se radi i o napadima iznutra. Njemačka je naročito često u fokusu napada koji mogu biti povezani sa Rusijom. Moramo ulagati u sopstvenu bezbjednost, ukoliko želimo da živimo u miru i napretku”, poručila je Karenbauerova.

Zapadne zemlje redovno optužuju Rusiju za miješanje u njihova unutrašnja pitanja, a to su tvrdnje koje Moskva oštro odbacuje kao neosnovane.

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, izjavio je da NATO koristi navodnu prijetnju Rusije kao izgovor za jačanje vojnog prisustva blizu ruskih granica i za odvraćanje pažnje javnosti od akutnih problema u zemljama članicama Alijanse.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.