SAD: Dokumentarcu “Teslin narod” dve nagrade na festivalu u Oklahomi

Foto: Youtube screenshot/promo

Dokumentarno-igrani film “Teslin narod”, Željka Mirkovića, koji govori o više od 70 istaknutih Srba u SAD, među kojima i Nikoli Tesli, osvojio je dvije nagrade na osmom Filmskom festivalu “Red Dirt” u Stilvoteru, u američkoj saveznoj državi Oklahoma.

Mirkovićev film je nagrađen kao najbolji dokumentarni dugometražni film, a nagradu je dobio i najpoznatiji i najcjenjeniji srpski glumac u Holivudu, Džek Dimič, koji je u igranim segmentima odigrao lik Tesle i proglašen je najboljim glumcem, javio je portal srpske dijaspore u SAD “Serbian times”.

U ovom filmu, koji se 2019. godine kvalifikovao za Oskara u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, pojavljuje se više od 70 istaknutih Srba, koji su svojim radom i dostignućima obilježili SAD.

Ovaj dugometražni dokumentarni film je rađen u produkciji “Optimistik filma” i Radio-televizije Srbije, na inicijativu Fondacije “Tesla science” iz Filadelfije.

Film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savjet za kreativne industrije premijerke Srbije Ane Brnabić, kao i Filmski centar Srbije.

Film “Teslin narod” predstavlja putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo prije više od 200 godina, do današnjih dana.

Kroz priče istaknutih Srba, osim Nikole Tesle i Mihajla Pupina, gledaoci će upoznati i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdaniča, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške akademije nauka, srpske inženjere tvorce svemirskog “Apolo” programa, legendarne Oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge, čije je ime utkano u američku istoriju.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi, Džordžu Fišeru /Đorđu Šagiću/, koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi “100 znamenitih Amerikanaca” , ali i zanimljivosti, poput one da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na srpskog heroja Mihajla Pejića.

Svi ovi ljudi su ostavili traga, gradeći ne samo SAD, gdje su dijelom živjeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije.

Priča o njima nije samo priča o njihovom uspjehu, to je i priča o cijelom srpskom narodu i njegovim potencijalima, koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire.

Džek Dimič je jedan od rijetkih srpskih glumaca, koji može da se pohvali uspjehom u Holivudu.

On je ostvario do sada više od 80 uloga na filmu, televiziji i pozorištu na četiri jezika i četiri dijalekta na engleskom jeziku.

Poznat je po zapaženim ulogama u američkim serijama “Red i zakon”, “Havaji 5-0”, “Kasl”, “Odstrel”, “Lilihamer”, CSI, “Elementarno”, “Startap”, “Crna lista”, “Teslin narod” i “Brejn ded”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.