Život u Banjaluci skuplji nego u Beču i Sarajevu!

Foto: banjaluka.rs.ba/banjaluka.net/wikipedia

Na listi najskupljih gradova u Evropi, po cijenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda, Banjaluka zauzima 28. mjesto, te tako prednjači ispred Beča, Barselone, Zagreba, ali i Sarajeva, koje je na ovoj listi zauzelo 91. mjesto.

Podaci su ovo internet sajta Numbeo, koji važi za najveću svjetsku bazu podataka o životnim troškovima, kao i o kvalitetu života.

Gradovi u BiH na ovom sajtu prednjače i u cijenama drugih proizvoda, ali i nameta, a sagovornici “Nezavisnih” kažu da ovi podaci nisu iznenađujući, već očekivani.

Na istom sajtu, prema visini cijene stana u centru, Banjaluka se nalazi ispred Rio de Žaneira, a cijena mjesečne rente trosobnog stana u gradu na Vrbasu je veća od one u Sarajevu, ali čak i od one u Istanbulu!

Vrtić, državni i privatni, u Banjaluci iznosi oko 260 KM, u Sarajevu oko 280, ali je cijena za oko 20 KM niža u glavnom gradu Njemačke, Berlinu, gdje bi vas vrtić mjesečno koštao oko 250 KM. Odnos Evro-konvertibilna marka je 1:1,95.

Karta u jednom pravcu za javni prevoz u Banjaluci iznosi 1,80 KM, u Sarajevu 1,60, a niže cijene karata javnog prevoza ima čak i Moskva, gdje karta košta 1,09 KM.

Za kilogram jabuka, u Banjaluci morate izdvojiti oko 1,90 KM, u Beogradu 1,85, u Sarajevu 1,75, dok će vas kilogram ove voćke u Varšavi koštati 1,71 KM.

Da Banjaluka prednjači i u cijeni nekih drugih namirnica, pokazuju podaci na ovom sajtu, gdje je prikazano da pola kilograma hljeba iznosi 1,28 KM, a jeftiniji hljeb se može kupiti u Moskvi i košta svega 0,97 KM. Cijena kutije cigareta u Banjaluci košta oko šest KM, a ista količina cigareta od istog proizvođača u Moskvi košta skoro duplo manje – 3,50 KM.

Plaćanje komunalija, kao što su struja, voda, grijanje i odvoz smeća, takođe će više koštati građane Banjaluke u odnosu na građane San Franciska, Los Anđelesa, kao i Barselone! Dok u gradu na Vrbasu za ova komunalna davanja mjesečno morate u prosjeku izdvojiti oko 280 KM, u dva kalifornijska grada ćete dati oko 260 KM, dok će vas iste dažbine u Barseloni koštati oko 267 KM.

Građani BiH, koji su se odselili u inostranstvo, su u emisiji na Nes radiju svjedočili kako se kreću cijene stana, namirnica, te goriva u njihovim gradovima u odnosu na cijene u gradovima BiH, te je tako jedan od sagovornika iz Njemačke rekao da je gorivo u manjim gradovima u ovoj zemlji dosta jeftinije nego u BiH.

“Kad sam ušao prvi put u tržni centar u Njemačkoj, ostao sam šokiran. Svi proizvodi su bili jeftiniji nego kod nas. Na primjer, prašak ariel od 9,1 kilograma je oko 18 evra, ako naiđeš na akciju i po 13 evra. Kod nas je isti prašak od šest kilograma 40-45 KM. O kvalitetu neću ni da pričam”, rekao je ovaj sagovornik.

Drugi sagovornik iz Dablina kaže da je u Banjaluci živio kao podstanar, te da mu je tada plata u BiH bila 800 KM, a rentu je plaćao 320 KM.

“Ovdje radim za nešto više od 3.000 evra, rentu plaćam 700 evra.  Ostale cijene su dosta niže, tako je litar dizela 1,3 evra, a kilogram mesa je oko pet evra”, naveo je on.

Zagrepčanin, koji se uključio u emisiju na Nes radiju, rekao je da u ovom hrvatskom gradu kvadrat stana nije manje od 2.500 evra, a u centru oko 3.500 evra, s prosječnom platom od 900 evra, te da oko 60 odsto ljudi ima platu i manju od toga.

Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja građana DON Prijedor je za “Nezavisne” rekla, da ovakvi podaci nisu iznenađujući, jer u BiH ne postoji strategija koja nije vezana za povećanja cijena.

“Sve kompanije, da bi namirivale svoje manjkove, idu preko leđa građana, potrošača, dižući cijene”, rekla je Marićeva. Kada je riječ o svim ostalim davanjima, pa i ovim koja se tiču rente, dodala je, to je nešto što su u ovom udruženju i ranije primijetili.

“Kad mnoge zemlje u Evropi u ovom periodu pandemije ni ne razmišljaju o dizanju cijena, mi u BiH imamo nerealne cijene. Podizanje cijena građevinskog materijala nije toliko, da bi se zbog toga cijena kvadrata stana dizala i do četiri ili pet puta”, navela je Marićeva, te dodala da ni kvalitet gradnje u BiH nije ni blizu kvalitetu u Evropi. Dodala je da su građani BiH, u odnosu na državljane drugih evropskih zemalja, skloniji da dižu stambene kredite, olako se zadužuju, nesvjesni da pandemija u cijelom svijetu pravi probleme sa zaposlenošću.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar iz “Multi” Tuzla, rekao je da postoji nekoliko razloga zašto su cijene više u gradovima BiH, u odnosu na druge evropske i svjetske gradove.

“Kad govorimo o nekretninama, mi nemamo dinamično tržište, što znači da je ono vrlo kruto i determinisano odnosima dijaspore. Činjenica je da BiH spada u deset zemalja u svijetu po jačini vlastite dijaspore, a to uslovljava rast cijena nekretnina”, rekao je Čavalić. S druge strane, navodi on, BiH de facto ima otvorenu ekonomiju, koja je vezana za EU.

“To uslovljava da imamo globalne cijene, a sa druge strane niska produktivnost rada i visoki nameti uzrokuju niske nadnice, što opet uzrokuje izuzetno nizak životni standard”, pojasnio je Čavalić.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.