Egipćani u strahu: Povorka faraona će oživjeti stare kletve!

Foto: Screenshot

Mumificirani ostaci 22 drevnih egipatskih kraljeva i kraljica su preneti u veličanstvenoj povorci ulicama Kaira do svog novog počivališta.

Posmrtni ostaci 18 kraljeva i četiri kraljice, poređani po starosti, preneti su na odvojenim platformama, ukrašenim u drevnom egipatskom stilu, u povorci nazvanoj “Zlatna povorka faraona”.

U mjesecima koji slijede, Egipat bi trebao da otvori još jedan muzej, Veliki egipatski muzej, nedaleko od piramida u Gizi. U njemu će se takođe nalaziti faraonske kolekcije, uključujući mumificirane ostatke Tutankamona.

Otkrivena 1922. godine, grobnica mladog vladara, koji je nakratko preuzeo presto u 14. vijeku prije Hrista, skrivala je blago, uključujući zlato i slonovaču. Tzv. “kletva faraona” je aktuelizovana nakon što je grob otkopan 1922/23. godine.

Glavni finansijer britanskog iskopavanja, lord Karnarvon, umro je od sepse nekoliko mjeseci pošto je grob otvoren, a jedan od prvih posetilaca je umro naglo nedugo potom.

Budući da se parada održava samo nekoliko dana nakon što se u Egiptu dogodilo nekoliko nesreća, neki su na društvenim mrežama nagađali da je predstojeća selidba mumija oživela stare kletve.

U Egiptu se, naime, nedavno dogodila željeznička nesreća sa puno mrtvih i povrijeđenih. U Kairu se srušila zgrada, dok je na naslovnim stranama svjetskih medija dominirala sudbina velikog kontejnerskog broda “Ever Given”, koji se nasukao u Sueckom kanalu, blokirajući ga gotovo nedjelju dana.

Iz ministarstva turizma i antikviteta odbacuju bilo kakvu povezanost između povorke mumija i nedavnih događaja.

Izvor Nezavisne/nova.rs
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.