Faraoni u zlatnim kočijama prošli Kairom!

Foto: Screenshot

U Egiptu je sinoć održana svečana parada i proslava, povodom premještanja 22 dragocjene mumije iz starog muzeja u centru Kaira, do novog zdanja Nacionalnog muzeja Egipatske civilizacije, koji se takođe nalazi u glavnom gradu.

Ceremonija je osmišljena s ciljem da se prikaže ogromno arheološko nasljeđe i kulturna baština Egipta.

Mumije su transportovane u specijalnim klimatizovanim sarkofazima, na kamionima ukrašenim krilima u faraonskim obilježjima, a egipatska artiljerija je ispalila 21 počasni plotun povodom ovog događaja.

Posmrtni ostatci su preseljeni iz Egipatskog muzeja u centru Kaira, gdje su boravili decenijama, u Nacionalni muzej egipatske civilizacije, otvoren 2017. godine na jugu grada.

 “Kontrola temperature i vlažnosti će biti bolja nego u starom muzeju”, dodala je Ikram, stručnjak za mumificiranje.

Sekenenre Tao II. zvan Hrabri, koji je vladao južnim Egiptom otprilike 1600 godina prije Hrista, bio je u prvoj kočiji, dok je na začelju bio Ramzes IX, koji je vladao u 12. vijeku prije Hrista. Ramzes II i kraljica Hatšepsut su takođe bili u povorci.

Povorka je krenula u 18 časova po lokalnom vremenu u subotu, uz veliko obezbjeđenje. Cijela ceremonija je praćena muzikom i nastupima egipatskih umjetnika.

Većina mumija je iz perioda Novog carstva od 1539. do 1075. godine prije nove ere, a među njima su i mumije Ramzesa II, jednog od najčuvenijih egipatskih faraona i kraljice Hatešepsut.

Kraljica je bila jedina žena na položaju faraona koja je vladala kao muškarac, tako što je nosila lažnu bradu, da se ne bi posumnjalo da tradicionalnim, partijarhalnim Egiptom vlada žena, saopšteno je iz ministarstva za antiku Egipta.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.