SPC – patrijarh Porfirije: Krst – naš život i dar

Foto: Tanjug/AP/SPC

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, služio je danas, na treću nedjelju Velikog posta, koja se naziva i Krstopoklona, Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Patrijarh je u besjedi poslije liturgije poručio, da je čovjek našeg doba proglasio sebe i svoje strasti za jedinu vrijednost, ali da samo noseći krst u Hristu postaje slobodan.

U besjedi je patrijarh istakao da je smisao posta uzdržanje u svemu što iznutra prlja dušu, srce i tijelo, te da je sve to kao priprema za ono što treba da krasi ikonu Božju za sticanje vrline.

“Sveti Oci u postu vide askezu i podvig duhovni, koji ima za cilj sticanje svesti o tome da nam je Bog neophodan. Da zapravo bez Boga ne možemo ništa, a u Bogu možemo sve”, rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je dodao da je to ujedno i smisao ove Krstopoklone nedjelje, te da samo pročitano Jevanđelje po Marku o tome podrobno govori.

“Krstopoklona nedelja nas podseća na to, da Bog daje smisao našem životu. Da je Bog u Hristu otkriveni, Onaj koji ispunjava sve naše najdublje unutrašnje potrebe, potrebe za večnošću, za carstvom Božjim”, naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je podsjetio da čovjek koji ne osjeća tu najdublju potrebu za vječnošću, griješi samome sebi i griješi se o sebe.

“Krst je naš život, krst je dar. I onda kad pomislimo da možemo nositi svoj život bez Hrista, da možemo nositi svoj krst, svoje nevolje, ali i svoje radosti bez Hrista, onda se i nevolja i stradanje, ali i radost i uspeh pretvaraju u besmisao”, istakao je srpski patrijarh.

Srpski patrijarh je napomenuo da vrijeme u kom živimo ne želi krst, te da je zato opterećeno sobom, odnosno čovjek našeg doba je proglasio sebe za jedinu vrijednost.

“Proglasio je za jedinu vrednost svoje izopačene strasti. Proglasio je za jedinu vrednost greh. Za slobodu je proglasio mogućnost da radi šta hoće, ama baš sve što hoće”, istakao je patrijarh Porfirije.

Ali, naglasio je patrijarh, jedino je slobodan onaj ko je slobodan u Hristu, ko je svoj krst uzeo i položio ga na rame Hristovo ili bolje rečeno, koji je krst Hristov stavio na svoja pleća, prenio je crkveni radio “Slovo ljubve”.

Patrijarh je rekao da su egoizam i samoljublje zapravo izvor osjećanja da je čovjek sebi najvažniji.

“Samo u Hristu postajemo slobodni, osmišljavajući svaki kutak, svaki damar svoga bića ili svoga života”, rekao je patrijarh Porfirije.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.