Unuka Aleksandera Lera se zamonašila i plakala zbog bombardovanja i zločina nad Srbima

Foto: Arhiv

U utorak, 6. aprila, biće tačno 80 godina od kada je nacistička Njemačka, bez objave rata, bombardovala Beograd, čime je u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji počeo Drugi svjetski rat.

Napad je, prema brojnim istorijskim izvorima, bio odmazda za 27. mart 1941. godine, kada su zbog potpisivanja pakta sa Njemačkom oboreni Vlada Cvetković-Maček i Namjesništvo, čija je prva ličnost bio knez Pavle Karađorđević.

Prve njemačke bombe, u napadu pod kodnim nazivom “Kaznena odmazda”, pale su na Beograd 6. aprila 1941. godine u 6.30, a njemački bombarderi su istog dana, u četiri navrata, razornim i zapaljivim bombama zasuli grad.

U prvom talasu je u napadu učestvovalo više od 200 njemačkih bombardera. U četiri napada tog dana je učestvovalo 484 bombardera, koji su na grad bacili oko 360 tona bombi.

Do 17. aprila i kraja Aprilskog rata, koji je okončan potpisivanjem kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije, u Beogradu je nastradalo više hiljada civila.

Samo je u skloništu, u porti Vaznesenjske crkve i u Karađorđevom parku, koji su direktno gađani, ubijeno više stotina ljudi.

Usljed ogromnog materijalnog razaranja, 8.000 beogradskih porodica je ostalo bez krova nad glavom.

Tačan broj žrtava bombardovanja Beograda nije utvrđen. Tadašnji britanski premijer, Vinston Čerčil, 12. aprila 1941. godine je na Radio Londonu izjavio da je broj žrtava bio oko 17.000.

Vlasti u Beogradu su prvo saopštile da je poginulo 2.500 građana, a prema njemačkim izvorima, bilo je 1.700 žrtava.

Nacističko bombardovanje je potpuno uništilo Narodnu biblioteku Srbije, koja je ujedno i jedina nacionalna biblioteka namjerno napadnuta tokom Drugog svjetskog rata.

U požaru, koji je potom uslijedio, uništen je gotovo čitav fond od 350.000 knjiga, uključujući neprocjenjive srednjevijekovne spise.

Braneći nebo nad Beogradom, piloti Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva su oborili 48 njemačkih aviona, a poginulo je 11 pilota Šestog lovačkog puka.

Operacijom bombardovanja Beograda je komandovao general Aleksander Ler, koji je zbog ratnih zločina strijeljan u Beogradu 1947. godine.

Njegova unuka, Sibila Ler, koja je prešla u pravoslavlje i zamonašila se, rekla je svojevremeno da svaki dan lije gorke suze zbog zločina nad Srbima.

Do napada na Kraljevinu Jugoslaviju je došlo nakon vojnog prevrata i demonstracija 27. marta protiv Trojnog pakta, koji je sklopila tadašnja Vlada Cvetković-Maček.

“Vazdušni napad na Beograd je imao isključivo političko-teroristički karakter i nije imao ništa zajedničko sa ratom. To bombardovanje je bilo stvar Hitlerove sujete, njegove lične osvete”, rekao je na suđenju poslije rata njemački feldmaršal Evald fon Klajst.

Otpor paktu sa silama Osovine je razljutio Njemačku, jer je poremetio planove o napadu na Sovjetski Savez, pa je Hitler naredio da se, osim Grčke i Kraljevina Jugoslavija uništi kao država.

Jugoslavija je kapitulirala za 11 dana, a kralj Petar Drugi Karađorđević i Vlada su napustili zemlju tri dana ranije.

Zemlja je raskomadana i podijeljena između Njemačke, Italije, Mađarske i Bugarske, s tim što su Srbiju okupirale Hitlerove snage.

Beograd je u Drugom svjetskom ratu bombardovan i od strane saveznika, a najintenzivnije je bilo savezničko bombardovanje 16. i 17. aprila 1944. godine.

Prvog dana savezničkog bombardovanja, na Vaskrs, bačeno je na Beograd više od 1.500 tona bombi, navodno radi uništenja vojnih i privrednih objekata i zgrada, u kojima su smješteni Nijemci.

Evidentirano je da je tokom vazdušnih napada poginulo 1.160 Srba civila i 18 Nijemaca, ali tačan broj nikad nije utvrđen, dok je u bombardovanju ranjeno 1.400 stanovnika prestonice.

Tada je pogođeno i porodilište u Krunskoj, jedno obdanište, Slavija, Nemanjina i Dečanska ulica, Bajlonijeva pijaca, Pašino brdo, Zeleni venac, Željeznicka stanica, Narodno pozorište…

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.