Vjerujemo da ih volite, ali – kako je najzdravije jesti jaja?

Foto: Pixabay

Kad je doručak u pitanju, najčešći izbor mnogih su jaja. Neki vole da ih pripremaju na određeni način, a neki vole da kombinuju i eksperimentišu s novim načinima pripreme.

Punjena, tvrdo kuvana, na oko, omlet… Postoji zaista mnogo varijacija pripreme ove namirnice, ali da li ste se ikada zapitali da li postoji način koji je “najzdraviji”?

Stručnjaci tvrde da način pripreme jaja može itekako da utiče na njihovu hranljivu vrijednost.

Prvo, pazite na odabir masnoće koju ćete koristiti, ako jaja pripremate u tiganju. Koristite ona ulja koja su stabilna pri višim temperaturama. Možete da ih pržite na kokosovom ili ekstra djevičanskom maslinovom ulju ili maslacu. Domaća mast je takođe odličan izbor.

Kad je riječ o jajima, mnogi će spomenuti holesterol kao izgovor da ovu namirnicu ne konzumiraju češće, ali ono što bi trebalo da znamo, jeste činjenica da će doći do gubitka hranljivih stvari i povećanja količine oksidiranog holesterola, ako jaje prekuvate ili prepržite.

Ako ste na dijeti ili pokušavate da se riješite suvišnih kilograma, najbolja opcija za vas je da kuvate jaja.

Dodajte ih salatama i povrću. Ako, ipak, više volite da ih pripremate kao omlet, kombinujte ih s kuvanim povrćem i orašastim plodovima.

Izvor Nezavisne novine/B92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.