Jeste li se nekad zapitali – kako Novak Đoković troši novac?

Foto: Tanjug/AP arhiv/Reuters arhiv

Novak Đoković nastavlja da popravlja lični rekord po broju nedjelja na ATP listi i sada je na 315. nedjelji, a ta brojka će u narednom periodu samo da raste. Đoković je teniser koji je i najviše novca zaradio u istoriji od igranja tenisa (trenutno je na 147.744.252 dolara), a sigurno će i ta brojka drastično da poraste.

Takođe, Novak ima i značajan pul sponzora, pa je tako, na godišnjem nivou samo od sponzora (Asiks, Lakost, Pežo i Seiko), prema izvještaju Forbsa, u 2020. godini zaradio 32 miliona dolara.

Nedavno smo objavili informaciju o tome koji automobil Novak vozi kada je u Beogradu, a svako ko ga vidi, oduševi se time, jer je jasno da Đoković nije “rob bijesnih kola” i da mu automobil služi prevashodno da se sa tačke A preveze na tačku B i da zadovoljava njegove potrebe, da bude porodičan autombobil, koji ima mnogo prostora za dvoje djece, ali i za tenisku opremu kada ide na treninge.

Jasno je da Novaku automobili nisu nešto na šta voli da troši veliki novac, naročito što mu je i jedan od glavnih sponzora  kompanija Pežo, koja mu je dodijelila model 508, koji vozi u Beogradu.

Nekretnine

Ali, postoji nešto na šta je Novak najviše utrošio svoje bogatstvo, a to su nekretnine, a prisjetićemo se svih koje je kupio posljednjih godina.

Vila u Marbelji (10 miliona evra)

Đoković ima luksuzne nekretnine na nekim od najekskluzivnijih lokacija širom planete. Krajem prošle godine je kupio vilu u Marbelji vrijednu 10 miliona evra prema pisanju španskih medija, koja je sada postala njegovo glavno boravište i gdje se preselio iz Monte Karla.

Stanovi u Monte Karlu, Njujorku, Majamiju, Tivtu… (20 miliona evra)

Novak samo u stanovima ima vrijednost od nekoliko miliona evra. Stan u Monte Karlu je na jednoj od najprestižnijih lokacija, a komšije su mu Luis Hamilton i Karolina Voznijacki. Cijene dvosobnog stana, koliki je Đokovićev, na oglasima se kreću oko šest miliona evra.

Đoković je kupio i dva stana u Njujorku za 5 miliona evra, kao i stan u elitnom naselju – 87 park, vrijedan šest miliona evra. U Beogradu ima penthaus od 25 kvadrata u naselju “West 65” vrijedan 545.000 evra, a takođe ima i stan u Porto Montenegru u Tivtu vrijedan 2.2 miliona evra.

Samo u stanovima Novak ima bogatstvo od najmanje 20 miliona evra, računajući i vilu u Marbelji i nekretnine u Srbiji, samo u nekretninama ima vrijednost od najmanje 35 miliona evra.

Njegov otac je izgradio i vilu na obali Pavlovačkog jezera u Sremu, što bi trebalo da bude porodični kutak Đokovića.

Imanje na Kosmaju (između tri i četiri miliona evra)

Takođe, Đoković ne štedi novac ni kada su u pitanju kvalitetne nekretnine u Srbiji, pa je nedavno kupio i imanje na Kosmaju od Jugoslava i Elene Karić, za koje su mediji tvrdili da se raspon cijene kreće između tri i četiri miliona evra.

Automobili

Pežo 508 (40.000 evra)

Kao što rekosmo, Novak nije neko ko je opterećen bijesnim i skupim automobilima. U Beogradu vozi za svoje standarde više nego skromni Pežo 508, koji košta oko 40.000 evra. Ono što sve oduševljava kada Novaka vide u tom automobilu, jeste što je uvijek prepun dječijih stvari i vjerovatno niko nikad ne bi pomislio da to vozi najbolji teniser svijeta.

Tesla x (100.000 evra)

Novak u inostranstvu vozi Teslu X, električni automobil vrijedan oko 100.000 evra, koji zbog načina otvaranja vrata podsjeća na “betmobil” iz filmova.

Novak, inače, ubuduće želi da vozi samo električne automobile, jer to ide u skladu sa njegovim stavovima i razmišljanjem kada je u pitanju zaštita životne sredine.

Akademija Novak Đoković – nekoliko miliona evra

Ubjedljivo najveća ulaganja Novaka Đokovića u Srbiji, vezana su za njegovu akademiju. Ovu informaciju smo vam najavili još početkom godine. Na ovu investiciju je Novak potrošio najmanje pet miliona evra, ali to nije sve, jer tek planira u narednim godinama da ulaže u svoju akademiju i najveći dio njegovog biznis plana za budućnost će se bazirati upravo na Novak tenis centru, koji će biti prilagođen po ugledu na najveće svjetske teniske akademije i komplekse, kakvi postoje na najvećim turnirima svijeta, kojim Beograd može da se ponosi.

Novak želi da po završetku karijere ostavi Srbiji i Beogradu sistem koji će omogućavati stasavanje “novih Novaka” i da će tenis tek nakon toga moći sistemski da napreduje i raste. Svjestan je kroz šta su on i njegova porodica prošli, dok je on sebi gradio put ka vrhu i koliko je odricanja bilo potrebno, pa sada želi da pomogne onima koji nisu u stanju da finansiraju profesionalno bavljenje ovakvim sportom.

Humanitarni rad kroz fondaciju Novak Đoković – nekoliko miliona evra

Novak je poznat po velikom srcu i humanitarnom radu. Tim povodom je osnovao Fondaciju Novak Đoković, kojom rukovodi njegova supruga Jelena. Novak je svojim donacijama tokom korona virusa donirao Srbiji milion evra, opremio je mnoge bolnice opremom, respiratorima, modernim skenerima i kliničkim monitorima.

Takođe je u okviru svoje Fondacije izgradio veliki broj vrtića, jer su upravo mališani i njihovo obrazovanje u mlađim danima, jedan od glavnih fokusa Fondacije. Nije Novak pomagao samo Srbiji, već je i regionu donirao pomoć, posebno kada su bile poplave 2014. godine, kada je čitavu nagradu sa turnira u Rimu dao u humanitarne svrhe za pomoć Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Pomogao je i Italiju i Bergamo sa milion evra, kada je ovaj grad pogođen korona virusom. Samo u periodu od 2012. do 2015. godine, prema podacima na zvaničnom sajtu, prihodi Fondacije su bili veći od 12.500.000 evra, koji su uloženi u razne projekte.

Autobiografija o ličnoj ishrani, proizvodi zdrave hrane

Novak je 2013. godine napisao knjigu o nutricionizmu i svojoj ishrani, pod nazivom “Serviraj za pobjedu”, gdje je opisao svoju dijetu koje se pridržava, nakon što je otkrio da pati od alergije na gluten, zbog čega se u ranoj fazi karijere borio sa mnogobrojnim zdravstvenim problemima.

Takođe, Novak je lansirao i proizvode zdrave hrane pod nazivom “Djokolife”, gdje je njegov lik na pakovanju i od čega sasvim sigurno ima određene prihode i procente.

ATP turnir u Beogradu

Novak je ove sezone otkupio licencu za ATP turnir u Beogradu, koji je prethodno održavan u Budimpešti. Licenca se plaća na godišnjem nivou, pa će Beograd poslije pauze od devet godina ponovo imati ATP turnir.

I prethodni, koji je održavan od 2019. do 2012. godine, održavan je nakon što je porodica Đoković otkupila turnir koji se prethodno održavao u Amersfortu u Holandiji, a koji je, interesantno, prvi turnir koji je Novak osvojio 2006. godine.

Ove godine će turnir biti održan u kompleksu Novakove akademije, koja se upravo prilagođava potrebama turnira. Troškovi su takođe milionski.

Egzotične destinacije za ljetovanje i skijanje

Poznato je da Novak obožava skijanje i da je to drugi sport koji voli poslije tenisa. Još kao dijete, dok je bio na Kopaoniku s porodicom, zavolio je skijanje, pa uvijek kada je u prilici iskoristi mogućnost da bude na zimovanju. Posljednji put je to bilo u italijanskim Alpima, u Val Gardeni u inostranstvu, ali Novak ne zapostavlja ni omiljeni Kopaonik, ove zime je isprobao i Divčibare, a posetio je i Taru od srpskih planina.

I za ljetovanje često koristi pauze da otputuje s porodicom na neke ekskluzivne lokacije, kao što su Dominikanska republika i Maldivi.

Ulaganje u spravu za vježbanje sa Džej Zijem?

Američki mediji su javili nedavno interesantnu informaciju, da je Novak uz Džej Zija uložio u spravu za vježbanje CLMBR, koja simulira vertikalno penjanje, u kojoj navodno vidi veliki potencijal.

Ovu informaciju Novak nije ni potvrdio, ni demantovao, otkako se pojavila u javnosti krajem 2020. godine.

Izvor Nezavisne/Telegraf.rs
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.