Srbija – korona i mjere: Od danas rade bašte kafića

Foto: Tanjug

U Srbiji će od danas, prema odluci Kriznog štaba za zaštitu od zarazne bolesti, važiti nove mjere za suzbijanje epidemije virusa korona, među kojima i ta, da je ugostiteljskim objektima sa baštom dozvoljen rad isključivo na otvorenom, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Bitna novina jeste da svi objekti i ustanove, kojima je rad dozvoljen, imaju jedinstveno dozvoljeno radno vrijeme od 6.00 do 22.00 časa.

Ugostiteljskim objektima sa baštom, od danas je dozvoljen rad isključivo na otvorenom, uz poštovanje svih epidemioloških mera, koje, između ostalog, podrazumijevaju najviše petoro ljudi za istim stolom, uz obavezan razmak od dva metra između stolova, dok je zabranjeno izvođenje scensko-muzičkog programa, odnosno živa muzika u baštama.

Kafići i restorani i dalje mogu vršiti šaltersku prodaju hrane i pića, bez obzira na to da li imaju ili nemaju baštu, dok dostava ostaje dozvoljena 24 časa dnevno, sedam dana u sedmici.

Prema novim mjerama, ostaju zatvoreni tržni centri, kao i kafići i restorani koji nemaju baštu.

I dalje je na snazi mjera da svi objekti moraju da obezbijede poštovanje mjere od minimum devet metara kvadratnih po osobi ili posjetiocu, a izuzetak su fitnes-klubovi, spa-centri, teretane i slično, gdje mora biti obijezbeđeno 16 metara kvadratnih po osobi.

Iz Vlade Srbije napominju da je od jutra pojačan inspekcijski nadzor poštovanja svih epidemioloških mjera na teritoriji cijele Srbije.

Apoteke, benzinske pumpe, laboratorije, ordinacije, veterinarske ambulantne i slično, mogu raditi non-stop svakog dana, kao i do sada.

Vlada Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mjera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana.

“Sve mere se uvode radi zaštite zdravlja stanovnika i svođenja socijalnih kontakata na minimum, ali do konačne pobede nad pandemijom je potreban doprinos svih pojedinaca u društvu”, napominju iz Vlade Srbije.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti kovid 19 će se odvijati bez prekida, po unaprijed utvrđenom planu i u narednim danima.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.