In memoriam: Preminuo Predrag Živković Tozovac

Foto: nova.rs

U Beogradu je danas u 85-oj godini života, od posledica korona virusa, preminuo proslavljeni, u svetskim razmerama popularni i voljeni srpski pevač narodne muzike Predrag Živković – Tozovac. 

Rođen je u Kraljevu, od oca Svetozara-Toze Živkovića, po kojem je i dobio nadimak i majke Budimke. Njegov otac bio je čuveni harmonikaš, držao je kafanu u Mataruškoj Banji, pa je Toza nacionale, još u ranom detinjstvu, rado satima slušao stare narodne pesme.  1941. godine njegovog oca streljali su Nemci. Na očevoj harmonici  počeo je da svira i tako zarađuje za hleb, kao desetogodišnjak zabavljajući goste na svadbama.

Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije. Prve singl ploče snimio 11. juna 1965. godine, a prvu popularnost stekao 1967. godine pesmom „Ispod lipe, kraj potoka”, potom i četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić. 

Tozovčeva velika popularnost počinje 1971. godine, čuvenom pesmom “Mirjana” i pobedom na Pesmi leta, a već naredne godine, sa legendarnim hitom “Oči jedne žene” potvrdio je status  najpopularnijeg pevača. Kada je 1972. godine snimio čuvenu pesmu „Jeremija“, tadašnje komunističke vlasti svrstale su pesmu u četničke, a Tozovac je zbog zbog toga bio prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku. Nakon dve godine, kada se vratio u Srbiju, vlasti su mu oduzele pasoš, ali on i tada ostaje miljenik publike i nastavlja da peva. 

Snimio je više od 20 albuma i 30 singl ploča, održao brojne koncerte širom bivše Jugoslavije, Evrope, Amerike, Kanade i Australije. 

Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina svog rodnog Kraljeva, a Zlatni mikrofon, nagrada za izuzetni doprinos muzici, uručen mu je 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije.  

Njegova izuzetna muzikalnost i lirska duša stvorile su večite hitove, srpski evergrin narodne novokomponovane muzike, a njegova izuzetna plemenitost, neposrednost, veličanstveni šarm i urođena duhovitost ostaće zauvek u srcima svih ljudi koji su ga širom planete sretali i slušali i u pesmi, i u razgovoru. 

Otišao je poslednji iz odabrane plejade izuzetnih srpskih pevača, bard muzike, večiti šarmer i džentlmen. Njegovi hitovi nadživeće i ovo strašno doba u kojem živimo, pevaće se zauvek, sigurni smo, u svim kafanama sveta.

Izvor TSD
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.