Srbija – Drugi svjetski rat: Položeni vijenci u spomen žrtvama bombardovanja Beograda

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Darija Kisić Tepavčević, položila je danas u Beogradu vijenac na Spomen-groblju žrtvama bombardovanja 1941. godine, koje su izvršile snage nacističke Njemačke.

“Da se ne zaboravi i nikada ne ponovi, zbog toga smo danas ovde. Da negujemo sećanje i odamo počast žrtvama koji su izborili slobodu za nas”, rekla je Tepavčevićeva.

Polaganju vijenaca na Spomen-groblju su prisustvovali i vojni predstavnici ambasada SAD, Kanade, Alžira, Bjelorusije i BiH, a vijence su položili i zamjenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić i njemački ambasador u Srbiji, Tomas Šib.

Predstavnici gradskih vlasti, Ambasade Rusije u Srbiji, vojnog atašea Rusije u Srbiji i Ruskog doma u Beogradu, položili su vijence na Spomen-groblje žrtvama bombardovanja i palim ruskim braniocima Beograda 1941. godine.

Žrtvama aprilskog bombardovanja je prethodno u Vaznesenjskoj crkvi služen parastos, a prisutni, među kojima su bili i predstavnici ruske ambasade, položili su cvijeće i vijence na spomen-obilježje u crkvenoj porti, gdje je 1941. godine poginulo više stotina ljudi, kada je direktno pogođeno sklonište u kom su se nalazili.

Parastosu su prisustvovali direktor Ruskog doma, Jevgenij Baranov, zamjenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, kao i predstavnici vojnih atašata Rusije u Srbiji.

U bombardovanju Beograda, 6. i 7. aprila 1941. godine, ubijeno je između 2.500 i 4.000 ljudi, srušeno je više od 1.000 zgrada, oko 10.000 objekata u gradu je bilo onemogućeno za život, a među potpuno uništenim objektima je bila Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu. 

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.