Udruženje književnika Crne Gore: Vlada da podrži osnivanje fakulteta sa srpski jezik

Foto: Glas Srpske

Udruženje književnika Crne Gore je danas zatražilo da Vlada donese odluku o osnivanju fakulteta za srpski jezik i književnost, po ugledu na odluku bivše Vlade, koja je van okvira Univerziteta Crne Gore formirala Fakultet za crnogorski jezik i književnost.

Udruženje je uputilo zahtjev ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesni Bratić, da inicira njihov prijedlog na Vladi Crne Gore, da bi se obezbijedila finansijska i druga podrška za rad fakulteta za srpski jezik u Podgorici, kao što se daje finansijska podrška za rad Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Iz Udruženja podsjećaju da je, prema posljednjem popisu stanovništva 2011. godine, Crna Gora imala 620.000 stanovnika, pri čemu nijedna nacija nije imala natpolovičnu većinu – Crnogoraca je bilo 45 odsto, a Srba 29 odsto.

Srpskim jezikom je tada govorilo 43 odsto stanovnika, a crnogorskim 37 odsto, dodaje se u saopštenju.

Iz Udruženja podsjećaju i da političke partije sa srpskim predznakom u Crnoj Gori, nisu prihvatile rezultate popisa tvrdeći da u Crnoj Gori, u stvari, ima 33 odsto Srba, a da srpskim jezikom govori čak 47 odsto građana.

“U svjetlu navedenog represivnog stanja, tokom protekle tri decenije je u Crnoj Gori bivši režim vršio i jezički inženjering, tako što je ne samo 2008. godine na tadašnjem Filozofskom fakultetu formirao Katedru za crnogorski jezik /u okviru Univerziteta Crne Gore/, nego je odlukom Vlade 2014. godine formirana još jedna katedra na Cetinju, takozvani Fakultet za crnogorski jezik i književnost, voljom tadašnjeg režima”, saopšteno je iz Udruženja književnika.

U Udruženju ističu da se do danas “činilo sve na marginalizovanju ugledne Katedre za srpski jezik na sadašnjem Filološkom fakultetu u Nikšiću”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.