Austrijanci se spremaju za popuštanje mjera u maju

Foto: Tanjug/AP arhiv

Austrija se sprema da ponovo otvori mnoge sektore javnog života u maju, kad izađe iz jednog od najgorih razdoblja od početka pandemije.

Kancelar, Sebastijan Kurc, najavio je osnivanje komisije, koja se sastoji od predstavnika savezne Vlade, provincija i opština.

“Važno je pažljivo i na vrijeme pripremiti korake za popuštanje mjera”, rekao je i dodao da će veća vakcinisanost, koja se očekuje za osobe starije od 65 godina u aprilu, vjerovatno olakšati situaciju u bolnicama.

Vicekancelar, Verner Kegler, govorio je o posljednjim teškim nedjeljama koje još uvijek treba prevladati. Istovremeno, mjere zatvaranja u tri istočne savezne pokrajine, Beču, Gradišću i Donjoj Austriji, produžene su do 18. aprila zbog popunjenosti jedinica intenzivne njege.

“Doživljavamo očekivanu, ali problematičnu situaciju”, rekao je Kurc o sedmodnevnoj stopi incidencije u Austriji od oko 235 novih infekcija na 100.000 stanovnika.

“Međutim, situacija se po regijama u Austriji jako razlikuje”, rekao je i dodao da je regionalno koordinisani pristup model uspjeha.

Istakao je i da bi kulturni sektor, gastronomija, turizam i sport trebali da imaju koristi od prvih koraka koje će donijeti što se tiče popuštanja mjera zatvaranja.

Kurc, koji je nedavno kritikovao distribuciju vakcina u EU, trenutno je zadovoljan napretkom kampanje vakcinisanja u Austriji. Od pet miliona građana koji ispunjavaju uslove za vakcinisanje i spremni su da je prime, svaki četvrti je sada zaštićen. Očekuje se veliki napredak čim se vakcinišu i 50-godišnjaci, što je planirano za maj.

Izvor Nezavisne/Index.hr
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.