Godišnjica: Jovan Cvijić, osnivač Srpskog geografskog društva

Foto: Arhiv/Javno vlasništvo

Na inicijativu srpskog naučnika Jovana Cvijića, u Beogradu je 7. aprila 1910. godine osnovano Srpsko geografsko društvo, čiji je cilj bio širenje naučno-stručnog rada i popularisanje znanja iz geografije i njoj srodnih nauka.

Tom prilikom su usvojena pravila i utvrđeni glavni zadaci Društva. Utvrđeno je da treba njegovati kontakte sa susjednim naukama, birajući one njihove rezultate koji su od geografskog značaja.

“Nikako se ne smemo ograničiti u istraživanjima samo na Srbiju. Mnogi geografski, geološki i fitogeografski objekti, celi narodi i etnografski možda najinteresantniji delovi našeg naroda su izvan granica Srbije.

U našoj državi treba detaljno i precizno proučavati pojedine objekte i pojave i time se može doći do valjanih rezultata. Ali, pravi problemi se mogu mahom rešavati izlazeći izvan Srbije”, rekao je Cvijić.

Za prvog predsjednika Društva je izabran Jovan Cvijić. On je bio ne samo osnivač geografskog društva, već i njegov duhovni tvorac, agilni predsjednik.

Plodan rad Društva najprije prekidaju balkanski ratovi, a zatim i Prvi svjetski rat. U ratu je život izgubilo više vrsnih, najbližih saradnika Cvijića i članova društva.

Društvo je ponovo počelo sa radom 22. oktobra 1919. godine.

Poslije smrti Jovana Cvijića, brigu o Društvu su preuzeli njegovi učenici, među kojima je najagilniji bio Borivoje Milojević.

Rad Društva je prekinut još jednom za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Društvo su nakon toga preuzeli učenici Cvijićevih učenika. Društvo je od prvog dana bilo veoma popularno. Među članovima, našao se i veliki broj profesora Univerziteta, ljekara, oficira…

Danas Srpsko geografsko društvo broji više od 1.000 redovnih, oko 200 vanrednih i dvadesetak počasnih članova.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.