Godišnjica smrti: Jovan Dučić – najznačajniji srpski pjesnik prve polovine 20. vijeka

Foto: Youtube screenshot/Wikipedia

Srpski pjesnik i diplomata, Jovan Dučić /1874-1943/, član Srpske kraljevske akademije, čija je lirika izuzetne versifikacije, jezika i plastičnosti slika, udarila pečat srpskoj poeziji u prvoj polovini 20. vijeka – umro je 7. aprila 1943. godine.

Veliki pjesnik je rođen u Trebinju, a stasavao u Mostaru, gdje je pohađao nižu gimnaziju.

Nakon školovanja u Somboru i učiteljevanja, vratio se u Mostar, gdje 1896. godine sa druga dva velika srpska pjesnika i intelektualca, Aleksom Šantićem i Svetozarom Ćorovićem, osniva književni časopis “Zora”.

Diplomatsku karijeru je započeo 1907. godine i ostatak života je proveo u Carigradu, Sofiji, Rimu, Atini, Madridu, Kairu i Bukureštu.

Od 1933. do 1941. godine je prvo poslanik u Rimu, potom u Bukureštu, gdje je postavljen za prvog jugoslovenskog diplomatu u rangu ambasadora, a do raspada Jugoslavije je bio poslanik u Madridu.

Pošto je Španija priznala ustašku Nezavisnu Državu Hrvatsku, prekinuvši diplomatske odnose sa Jugoslavijom, u junu 1941. godine se Dučić povukao u neutralnu Portugaliju, u Lisabon, odakle je u avgustu iste godine otišao u američku saveznu državu Indijanu, u grad Geri, kod rođaka Mihajla.

Od tada, do svoje smrti dvije godine kasnije, vodio je organizaciju u Ilinoju, čiji je osnivač Mihajlo Pupin 1914. godine, a koja predstavlja srpsku dijasporu u SAD.

Za to vrijeme, pisao je pjesme, političke brošure i novinske članke, pogođen razvojem situacije u Jugoslaviji i stradanjem srpskog naroda. Osuđivao je genocid nad Srbima, koji je vršila hrvatska ustaška Vlada.

Dučić je bio jedan od naznačajnijih srpskih simbolista. Svoju prvu zbirku pjesama je objavio u Mostaru 1901. godine, a drugu u Beogradu 1912. godine.

Pisao je i prozu – nekoliko eseja i studija o piscima, poput “Blaga cara Radovana”, te pisama iz Švajcarske, Grčke, Španije i drugih zemalja.

Njegova “Akta diplomatika” /Diplomatska pisma/ su objavljena posthumno u SAD i bivšoj Jugoslaviji.

Umro je u SAD 7. aprila 1943. godine i sahranjen je na pravoslavnom groblju Sveti Sava u Libertvilu, američkoj saveznoj državi Ilinoj.

U oktobru 2000. godine, pjesnikovi posmrtni ostaci su, prema njegovoj želji, preneti u Trebinje.

Dučić je bio redovni član Srpske akademija nauka i umetnosti.

Nagrada za pjesništvo “Jovan Dučić” se dodjeljuje svake godine tokom manifestacije “Dučićeve večeri” u Trebinju.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.