Velika Britanija: Neredi u centru Londona, uhapšeno sedam ljudi

Foto: Reuters arhiv

Policija je uhapsila sedam ljudi ispred sjedišta banke Barklis u Londonu, nakon što su klimatski aktivisti razbili prozore, protestujući zbog uloge finansijskog sektora u klimatskim promjenama.

Aktivisti grupe “Pobuna protiv izumiranja” su čekićima razbili prozore banke, a zatim nalijepili poruku na samom ulazu – “U slučaju vanrednog klimatskog stanja razbiti staklo”.

Grupa je saopštila da su protesti dio pobune protiv kapitalističkog sistema, koji koristi “nenasilnu direktnu akciju, izazivajući štetu na imovini, kako bi se spriječila i skrenula pažnja na veću štetu”.

Ova grupa je optužila banku za “kontinuirano investiranje u aktivnosti, koje direktno doprinose klimatskom i ekološkom vanrednom stanju”.

“Grupa `Pobuna protiv izumiranja` ima pravo na svoj stav o kapitalizmu i klimatskim promjenama, ali u izražavanju svog stava bi trebali da se uzdrže od demoliranja naših prostorija i ugrožavanja bezbjednosti ljudi”, rekao je portparol banke.

“Pobuna protiv izumiranja” želi da pokrene širi revolt protiv političkih, ekonomskih i socijalnih struktura savremenog svijeta, kako bi se izbjegli najgori scenariji uništenja, koje predviđaju naučnici koji proučavaju klimatske promjene.

Aktivisti su prošle sedmice poprskali crnom bojom fasadu Engleske banke u istorijskom finansijskom centru, londonskom Sitiju.

“Možda vam se neće svidjeti naša današnja akcija, ali molim vas da uporedite pukotinu na prozoru sa finansiranjem šumskih požara i poplavljenih domova,” rekla je tridesetogodišnja aktivistkinja iz Londona, Sofi Kouen.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.