Godišnjica rođenja: Momčilo Momo Kapor – pisac, slikar, novinar…

Foto: Facebook Zadužbina Mome Kapora/Novosti

Srpski književnik, slikar i novinar, Momčilo Momo Kapor /1937-2010/, rođen je 8. marta 1937. godine u Sarajevu.

Napisao je romane: “Foliranti”, “Beleške jedne Ane”, “Provincijalac”, “Ada”, “Zoe”, “Poslednji let iz Sarajeva”, “Zelena čoja Montenegra”…

Njegova djela su prevođena na francuski, ruski, njemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Momo Kapor je bio član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Srpske.

Kapor važi za jednog od najtalentovanijih srpskih intelektualaca 20. vijeka.

Rođen je u Sarajevu, gdje je proveo najranije djetinjstvo. Diplomirao je slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti.

Paralelno sa slikanjem, Kapor je pisao kao novinar i književnik. Veliku popularnost je kod publike stekao kroz tekstove “Beleške jedne Ane”.

Slijedi niz bestselera, koji su Kapora načinili jednim od najčitanijih pisaca u Srbiji i na prostorima tadašnje Jugoslavije.

Kapor je bio autor i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima je snimljeno nekoliko dugometražnih filmova: “Bademi s onu stranu smrti”, “Banket”, “Valter brani Sarajevo”,”Džoli džokej”, “Kraj vikenda”…

Kapor je bio pisac osebujnog stila, pisao je jednostavno i zanimljivo.

Početkom ratova devedesetih godina 20. vijeka i raspada Jugoslavije, Kapor pruža punu podršku hercegovačkom kraju, iz kog je potekao njegov otac, kao i Srbima u BiH i Hrvatskoj u ostvarivanju njihovih prava.

Kaporov odnos prema stvaranju i životu se pokazuje i u njegovim mislima i izjavama, u kojima je sažimao svoj pogled na svijet:

“Nisam pobeđen sve dok ne priznam poraz, a ja ga još ne priznajem”; “Nikad nemamo dovoljno vremena za one koji nas vole, već samo za one koje mi volimo….”

Momo Kapor će ostati upamćen kao pisac čije knjige se čitaju “naiskap”, te kao slikar i kao novinar, zbog čijih su kolumni kupovane novine.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.