Crna Gora: Otvorena kuća Iva Andrića u Herceg Novom

Foto: Novosti

Kuća nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom je otvorena, nakon rekonstrukcije, umjetničkim programom “Andrić u Novom”.

U godini kada se obilježava 60 godina od dodjele Nobelove nagrade Andriću, otvaranje kuće je započelo monodramom “Na Drini ćuprija”, dramskog umjetnika Tihomira Stanića.

Predsjednik opštine Herceg Novi, Stevan Katić, koji je sinoć otvorio kuću Andrića i njenu stalnu muzejsku postavku – “Andrićeve novske staze, lica i predjeli”, rekao je da su simbolički vratili Andrićev lik i djelo u grad, kog je sam pisac izabrao za svoj dom.

“Naša je želja da svako ko živi u Herceg Novom ili u njega dođe, zna zašto je Andrić bitan našem gradu, državi, cijelom regionu i svijetu, te šta je velikog pisca i diplomatu privuklo novskim ulicama i trgovima. To je misija Andrićeve kuće i ne sumnjam da će biti ispunjena u potpunosti”, naglasio je Katić.

Revitalizaciju je finansirala dijelom opština Herceg Novi, dok je drugi dio sredstava obezbijeđen iz fondova Evropske unije, u okviru projekta prekogranične saradnje.

Autori postavke su Vladimir Roganović, rukovodilac Stručnog tima za revitalizaciju kuće i istoričarka književnosti Tatjana Korićanac, koja je više od 30 godina bila rukovodilac Spomen-muzeja Iva Andrića u sastavu Muzeja grada Beograda.

Otvaranju kuće Andrića su prisustvovali ministarka prosvjete, nauke kulture i sporta Vesna Bratić i konzul-žeran Srbije, Zoran Dojčinović.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos