Predsjednik Slovenije pitao Predsjedništvo BiH: Možete li vi mirno da se raziđete?

Foto: SRNA/FoNet/N1

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, potvrdio je da je predsjednik Slovenije, Borut Pahor, prilikom nedavne posjete BiH, rekao da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

Komšić je izjavio da je nakon toga Pahor upitao: “Možete li se vi u BiH mirno razići?”.

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović su rekli da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsjedavajući Milorad Dodik iznio suprotan stav.

“Jeste, istina je! Između ostalog, ali ne samo zbog toga, smo i poslali non paper”, rekao je Komšić, potvrđujući za Fenu da je slovenački predsjednik postavio takvo pitanje.

Sarajevski portal Klix podsjeća, da je nakon Pahorove posjete Dodik u dva navrata potencirao priču o mirnom razlazu, između ostalog rekavši da se takvi glasovi mogu čuti u određenim krugovima u Evropi.

Dodik, navodi se, očigledno tu misli na podršku evropske desnice, koja je posljednjih godina znatno ojačala u nekim zemljama, poput Mađarske, ali i Slovenije, u liku i djelu premijera Janeza Janše.

Premijer Slovenije, Janez Janša, oglasio se danas na Twitteru, u vezi navoda medija da je predao “non-paper” predsjedniku Savjeta Evrope, Šarlu Mišelu, u kom navodno najavljuje da će jedan od prioriteta biti “završetak raspada Jugoslavije”.

Janša je naveo da se posljednji put sreo sa predsjednikom Savjeta Evrope “prošle godine”, te dodao da “teško da mu je bilo šta fizički mogao predati u februaru ili martu ove godine”.

Poručio je i to da Slovenija “ozbiljno traži rješenja za razvoj regije i EU perspektivu zemalja Zapadnog Balkana”, te da se ovakvim navodima “pokušava spriječiti taj cilj”.

Tačno je da je predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao na sastanku u Predsjedništvu BiH, da postoje neki krugovi u EU koji smatraju da je, kako to oni kažu, potrebno završiti proces raspada Jugoslavije i tek onda primiti Zapadni Balkan u Evropsku uniju, potvrdio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović.

“Rekao sam da je proces disolucije Jugoslavije završen. Tačno je i da je predsjednik Pahor pitao i da li je moguć miran razlaz u BiH, na šta smo gospodin Komšić i ja jasno rekli, da oni koji zagovaraju takve ideje vode ovu državu i cijeli region u novi rat. S time se i on složio, a na istom fonu je rekao, što je i na konferenciji za medije ponovio – da je za mir i bezbjednost cjelokupne Evrope, EU i Zapadnog Balkana jako važna strateška odluka o bržem uključivanju cjelokupnog Zapadnog Balkana u EU”, naveo je Džaferović, a prenosi N1.

Nakon ovih navoda, u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine je održan sastanak između savjetnika člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića i ambasadorke Slovenije u Bosni i Hercegovini, Zorice Bukinac, povodom medijskih natpisa o navodnom dokumentu koji je premijer Slovenije, Janez Janša, uputio predsjedniku Savjeta Evrope, Šarlu Mišelu.

Bukinac je naglasila da se politika Slovenije prema Bosni i Hercegovini nije promijenila, te da Slovenija podržava evropski put BiH i želi da se svi akteri što prije fokusiraju na ispunjenje 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

Sagovornici su se složili, da Bosna i Hercegovina i Slovenija trebaju da nastave da razvijaju svoje prijateljske odnose.

Izvor Nezavisne/Tanjug/N1
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.