SAD: Bajden traži rekordan vojni budžet

Foto: Tanjug/AP arhiv

Uprkos pandemiji, američki predsjednik Džozef Bajden traži vojni budžet od čak 753 milijarde dolara, što je rast od 1,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ukoliko zahtjev iz Bajdenove kancelarije bude odobren, SAD će izdvajati čak 3,4 odsto bruto domaćeg proizvoda za vojsku, navodi agencija “Blumberg”.

Dok većina članova opozicione Republikanske stranke odobrava povećanje, kritičari dolaze uglavnom iz redova Bajdenove Demokratske stranke.

Kritičari tvrde da je ekonomska kriza prouzrokovana pandemijom, pravo vrijeme za smanjivanje vojnog budžeta, a ne za povećavanje.

Neki od njih ukazuju na činjenicu da SAD već troše na odbranu više nego zajedno 10 država, čiji su vojni budžeti odmah iza američkog.

Ovakvo povećanje se pravda jačanjem ruske i, naročito, kineske vojne moći. Kako bi SAD zadržale vojnu nadmoć, moraju biti sposobne da odgovore na kinesko prisustvo u Tihom i Indijskom okeanu.

Izgradnja vojnih brodova i podmornica sa velikom balističkom moći je veliki trošak i biće jedan od glavnih fokusa američke odbrane, piše “Deefence news”.

Bajden je obećavao da će SAD vratiti geopolitički i vojni značaj, jačajući savezništva i stvarajući protivtežu Kini i Rusiji.

Ipak, povećanje budžeta Pentagona, za mnoge kritičare nije logičan odgovor na nove geopolitičke odnose, već dokaz da “vojnoindustrijski kompleks i dalje kontroliše obje korumpirane američke stranke /Demokratsku i Republikansku/”, zaključuje “Geopolitika”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.