Srbija – istorijska manifestacija: Počinju “Dani Beograda”

Foto: restoranibeograd.com

Četvorodnevnu manifestaciju “Dani Beograda”, koja počinje danas, obilježiće dodjela gradskih nagrada za 2019. i 2020. godinu, otkrivanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću, kao i niz besplatnih izložbi i programa.

Tradicionalna manifestacija, čiji je ovogodišnji slogan “Kultura je pobednik!”, otvorena je polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na Kalemegdanu, na mjestu gdje je posljednji turski komandant, Ali Riza-paša, predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću.

Zatim je tačno u podne održana svečana sjednica Skupštine grada.

Tokom manifestacije, građani će uz pomoć stručnjaka moći da posjete izložbu “Pozdrav iz Beograda – Beograd na razglednicama”, kao i postavke posvećene Momi Kaporu i graditeljima Novog Beograda.

Svoja vrata gostima će otvoriti Muzej grada, Konak kneginje Ljubice, Muzej Paje Jovanovića, Muzej Jovana Cvijića, Spomen-muzej Ive Andrića.

Za kraj manifestacije, 19. aprila, biće svečano otkriven i spomenik despotu Stefanu Lazareviću, na skveru na Dorćolu.

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću će biti otkriven na uglu ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana.

Stefan Lazarević, čiji je spomenik rad akademskog vajara Svetomira Arsića Basare, u 15. vijeku je podigao grad i proglasio ga za prestonicu Srbije.

Od ove godine, Nagrada grada Beograda nosi ime “Despot Stefan Lazarević”.

Građani će tokom ove manifestacije moći da se upoznaju o radu Mome Kapora, Marka Popovića, Jelisavete Načić ili Ivana Meštrovića, koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Beograda.

Takođe, građani će moći da se upoznaju i o živopisu Hrama Svetog Save, novom spomeniku Stefanu Nemanji ili o istoriji beogradskih kafana.

Manifestacija će biti prilika da se posjetioci upoznaju sa detaljima iz bogate istorije Beograda koja traje gotovo 7.000 godina.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos