Beograd: Otkriven spomenik despotu Stefanu

Foto: Beoinfo

Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković i zamjenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, svečano su otkrili spomenik despotu Stefanu Lazareviću na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana.

Spomenik visok četiri metra je izliven u bronzi, dok je visina postamenta svega devet centimetara.

Spomenik je urađen prema idejnom rješenju vajara Svetomira Arsića Basare, a na osnovu postojećeg vajarskog djela tog autora izloženog u postavci Istorijskog muzeja Srbije.

Autor je despota Stefana predstavio sa mačem u desnoj i knjigom u lijevoj ruci. Takva simbolička predstava despota Stefana odslikava dvije najvažnije istorijske uloge ovog velikog vladara, viteza i vojskovođe, koji je bio i književnik.

Spomenik je izliven u Livnici “Jeremić”, koja je sa 94 godine tradicije najstarija u Srbiji.

Despot Stefan već ima jedan spomenik u Beogradu i to na Beogradskoj tvrđavi, gdje je podignut 1982. godine, a izradio ga je beogradski vajar Nebojša Mitrić.

Despot Stefan Lazarević je bio sin i nasljednik srpskog kneza Lazara i kneginje Milice Hrebeljanović.

Na početku vladavine, 1393. godine, Stefan je nosio titulu kneza, a kada je napunio 16 godina, majka mu je predala državu na upravljanje. Srpski despot je postao 1402. godine.

U svojoj zadužbini – manastiru Resavi /sada Manasiji/, organizovao je resavsku prepisivačku školu, a osim biografskih, pisao je i književne radove.

Od mađarskog kralja je despot Stefan dobio na upravljanje Beograd, koji je proglasio glavnim gradom Srbije. Umro je 1427. godine.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos