Svijet – korona i vakcine: Bogati imaju patente i vakcinišu se, a siromašni gledaju!

Foto: Pixabay

Patentiranje vakcina, odnosno “zaštita intelektualnog vlasništva”, znatno poskupljuje cijene preparata, donosi zaradu kompanijama koje ih proizvode, ali i udaljava siromašne zemlje od vakcinacije protiv virusa korona.

Godinu dana nakon što je kovid 19 proglašen globalnom pandemijom, a svjetske farmaceutske kompanije krenule u trku za pronalazak vakcine, iskrsnuo je spor oko vlasništva, odnosno patenata.

Pošto patenti poskupljuju vakcine i ograničavaju pristup siromašnijima do tih preparata, sve su glasniji pozivi da se kompanije privremeno odreknu tog prava.

Jonasa Salku, pronalazača vakcine protiv dječje paralize, novinari su 1955. godine pitali – ko je vlasnik patenta za taj spasonosni preparat?

“Narod. Nema patenta. Ko može patentirati sunce?”, odgovorio je on.

Ali, danas, kada je broj žrtava kovida 19 premašio tri miliona, pitanje patenta za vakcinu se pretvorilo u jednu od najžešćih rasprava na planeti, prenose naučni portali.

Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adanom Gebrejesus, pozvao je države i farmaceutske kompanije da se odreknu zaštite intelektualnog vlasništva, kako bi se čitav svijet zajedno borio protiv virusa korona.

“Većina vakcina je dosad upotrijebljena u malom broju bogatih zemalja, dok većina država niskih i srednjih prihoda sve samo posmatra i čeka red”, upozorava Tedros.

Prema nedavnom izvještaju AFP-a, 49 odsto do sada proizvedenih doza vakcine je naručeno i upotrijebljeno na Zapadu, gdje živi samo 16 odsto svjetske populacije.

Problem je u tome, tvrde stručnjaci, što u svijetu neće moći da bude postignut dovoljan stepen vakcinisanih, jer bogate zemlje svoje doze i tehniku za proizvodnju vakcine, te prava na intelektualno vlasništvo “drže pod ključem”.

Južna Afrika i Indija su prve pozvale farmaceutske kompanije na odricanje od patenata za vakcine, a od tada im se pridružilo osamdesetak zemalja u razvoju i grupe poput “Ljekara bez granica” i “Amnesty international-a”.

Međutim, neke od zemalja koje proizvode vakcine, poput Velike Britanije, zemalja EU, Švajcarske i SAD, blokiraju takva nastojanja, jer plaćanje intelektualnog vlasništva, tvrde, omogućava istraživanja i inovacije, te štiti od duplikata lošeg kvaliteta.

Eni Senekvajer, istraživač na francuskom Institutu za međunarodna i strateška pitanja, smatra da bi odricanje od patenata nesumnjivo vakcine učinilo dostupnijim, ali bi bilo rizično.

Ona navodi da su privatne laboratorije uvijek bolje finansirane od državnih i ukazuje na činjenicu da patenti pomažu da se firmama vrate njihova ulaganja.

Kritičari ovakvih stavova navode, pak, da su istraživači vakcina protiv kovida 19 dobili oko 10 milijardi dolara od poreskih obveznika, što znači da vakcine na mnoge načine već pripadaju narodu.

Ali, čak i ako neki proizvođači odluče da ne primjenjuju patente za svoje vakcine tokom pandemije, što je već učinila “Moderna”, nemoguće je praviti vakcinu ako farmaceutske kompanije ne podijele sa drugima svoje tehnološke tajne, odnosno tehnološki proces kojim se ti preparati prave.

Grejem Datfild, profesor na Univerzitetu u Lidsu i autor knjige o pravu na intelektualno vlasništvo i trgovinu, navodi da “odricanje od patenata, bez podjele znanja o načinu pravljenja vakcine, izgleda kao recept za lijek koji ne sadrži odnos sastojaka i uputstva za pravljenje”.

“Ono što nam stvarno treba jesu regionalni centri širom svijeta – u Africi, Latinskoj Americi i Okeaniji – koji će proizvoditi vakcine za globalne potrebe”, zaključuje on.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos