Bajden proglasio genocidom osmanlijski masakr nad Jermenima

Foto: Tanjug/AP arhiv

Predsjednik SAD, Džozef Bajden, proglasio je genocidom masakr nad Jermenima, izvršen 1915. godine u Osmanlijskom carstvu.

Izjava Bajdena se smatra istorijskom i vjeruje se da će naljutiti Tursku i dodatno pogoršati već narušene odnose Vašingtona i Ankare.

Iako je riječ o uglavnom simboličnom potezu, SAD su priznanjem genocida promijenili višedecenijski stav Bijele kuće i sasvim sigurno će biti pozitivno dočekan u okvirima jermenske dijaspore u SAD.

“Američki narod odaje počast svim Jermenima koji su nestali u genocidu, koji je počeo prije 106 godina. Jermenski imigranti decenijama obogaćuju SAD na brojne nečine, ali nikad nisu zaboravili svoju tragičnu istoriju, koju poštujemo. Vidimo bol i priznajemo istoriju”, rekao je Bajden.

Bajden je naglasio da cilj SAD nije da se traži krivac, već da se osigura da se ono što se dogodilo Jermenima u Osmanlijskom carstvu, nikad više ne ponovi.

Turska prihvata činjenicu da su brojni Jermeni ubijeni u okršajima sa osmanlijskom vojskom tokom Prvog svjetskog rata, ali ne priznaju zvanične brojke i negiraju da su ubistva sistematski organizovana i da je riječ o genocidu.

Turska u potpunosti odbacuje priznanje genocida nad Jermenima u Osmanlijskom carstvu, koje je proglasio predsjednik SAD, Džozef Bajden, saopštio je turski ministar spoljnih poslova, Mevlut Čavušolu.

On je reagovao samo nekoliko minuta, nakon što je Bajden saopštio da SAD priznaju da je otomanska vojska izvršila genocid nad jermenskim stanovništvom 1915. godine.

“Nemamo mi šta od bilo koga da učimo o sopstvenoj prošlosti. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde. U potpunosti odbacijemo ovu izjavu, koja je zasnovana isključivo na populizmu”, napisao je Čavušolu na “Tviteru”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos