Pet grešaka zbog kojih meso sa roštilja ispada loše…

Foto: Pixabay

Nemasno meso, poput piletine i ćuretine, zalijepiće se za rešetke roštilja, ako ih ne premažete nekom masnoćom…

Pečenje roštilja je umjetnost i vještina koja se stiče iskustvom. Da biste ispekli kvalitetan komad mesa, potrebno je izbjegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici.

1. Ne uzimate dovoljno vremena za mariniranje

Roštilj će imati bolji ukus, ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko časova prije pečenja, a idealno bi bilo i čitavo veče prije pripreme. Ne zaboravite da u marinadu dodate i nešto kiseline, poput limunovog soka ili sirćeta, jer će ono spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja, koje se smatraju kancerogenima.

2. Izbjegavate korišćenje dodatne masnoće

Nemasno meso, poput piletine i ćuretine, zalijepiće se za rešetke roštilja, ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje namočite uljem ili maslacem, pa pređite preko zagrijanih rešetki prije nego što na njih stavite ovakve komade mesa.

3. Stavljate na rešetku hladno meso

Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tiganj, tako je poželjno pustiti da marinirano meso dođe na sobnu temperaturu, prije nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete “šokirati” meso toplinom, a ono će se ljepše ispeći i imati bolju boju.

4. Previše okrećete meso

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj, bolje ga je što manje okretati i pomicati. Naime, mesu s roštilja onaj ekstra ukus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kad se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru.

Kad mislite da je vrijeme za okretanje odrezaka, hvataljkama nježno pokušajte odvojiti meso od rešetke. Ako se meso “lijepi” za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da ga trebate pustiti da se peče nekoliko minuta duže, da biste dobili lijepu karamelizovanu površinu.

5. Ne puštate meso da se odmori

Da bi se stabilizovali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao sočan, svaki komad je potrebno odmoriti. Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijumsku foliju i pustite da tako stoji pola vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijumska folija će zadržati toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa.

Izvor Nezavisne/punkufer.hr
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos