SAD – društvene mreže: Trampu potvrđena zabrana naloga na “Fejsbuku” i “Instagramu”

Foto: Tanjug/AP arhiv

Nezavisni nadzorni odbor “Fejsbuka” je danas potvrdio trajnu zabranu naloga na ovoj društvenoj mreži i “Instagramu” bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

Odbor čini 20 članova, uključujući pravnike, stručnjake za ljudska prava i novinare.

Odbor od pet članova je pripremio ovu odluku, koju mora da odobri većina punog sastava Odbora, a koju “Fejsbuk” treba da primijeni, ukoliko ta akcija ne krši zakon.

Odbor je ranije saopštio da je njegova misija “odgovoriti na neka od najtežih pitanja o slobodi izražavanja na mreži – šta ukloniti, šta napustiti i zašto”.

Donaldu Trampu su ukinuti nalozi na “Tviteru” i “Fejsbuku”, nakon upada njegovih pristalica u Kongres, 6. januara.

Odbor je ovom prilikom apelovao na “Fejsbuk” da preispita odluku i osmisli neki više proporcionalan odgovor, jer je ovaj ispod standarda kompanije.

“`Fejsbuk` mora da završi analizu ovog pitanja u roku od šest mjeseci”, navodi se u saopštenju.

Prema ocjeni ovog odbora, objave Trampa od 6. januara na “Fejsbuku” i “Instagramu” predstavljaju kršenje propisa, jer se u njima veliča i podstiče nasilje.​

“Postojala je jasna opasnost zbog njegovih riječi podrške učesnicima nereda, kojima je ohrabreno nasilje u tim objavama na društvenim mrežama. Kao predsjednik, Tramp je imao veliki uticaj. Njegove objave su imale veliki odjek, imajući u vidu 35 miliona pratilaca na `Fejsbuku` i 24 miliona na `Instagramu`”, navodi se u saopštenju, prenio je “Sputnjik”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.