SAD – korona i stručnjaci: Grupni imunitet je nedostižan u skoroj budućnosti

Foto: Pixabay

Pojedini stručnjaci i zdravstveni zvaničnici smatraju da kolektivni imunitet protiv kovida 19 nije moguće dostići u bližoj budućnosti u SAD i da će virus ostati godinama u populaciji, ali slabijeg intenziteta, piše “Njujork tajms”.

SAD su potpuno vakcinisale preko 100 miliona ljudi, a stručnjaci su u početnim fazama pandemije rekli da je za kolektivni imunitet potrebno da postoji 80 odsto ljudi sa antitijelima protiv kovida 19.

Stručnjaci naglašavaju da tempo vakcinacije nije dovoljan za ostvarenje tog cilja, ali da će imunizacija, posebno osoba pod visokim rizikom, značajno ograničiti širenje virusa.

“Virus vjerovatno neće nestati, ali želimo da uradimo sve što možemo, da doprinesemo da to postane blaga infekcija”, rekao je Rastom Antija, evolucioni biolog sa Univerziteta Emori u Atlanti.

Mark Lipstič, epidemiolog Škole za javno zdravlje Harvarda, smatra da je teoretski moguće dostići oko 90 odsto vakcinisanog stanovništva, ali da to nije izvjesno.

Sitaucija se komplikuje potencijalnom neefikasnošću vakcina, naročito protiv novih sojeva, uz činjenicu da blizu trećine Amerikanaca nije spremno da se vakciniše, prenio je “Sputnjik”.

Pored toga, prenošenje virusa je lokalnog tipa i nisu svi dijelovi SAD ili svijeta jednako spremni za vakcinaciju.

“Ukoliko je pokrivenost 95 odsto na nivou SAD, ali 70 odsto u nekom malom gradu, virusu to ne znači ništa. On će naći svoj put preko malog grada”, napomenuo je Lipstič.

To znači da se virus korona iz oblasti sa nižom stopom imunizacije može prenijeti u dobro zaštićena područja.

Stručnjaci navode da je vakcinacija zajedno sa intenzivnim testiranjem i praćenjem kontakata i dalje ključna za kontrolisanje bolesti i njenu transformaciju u bolest poput sezonskog gripa, koja će pogađati samo mlađe i zdrave.

“Ono što želimo da postignemo je da stignemo do tačke kada imamo samo sporadične i manje pojave virusa. To bi bio razuman cilj u ovoj zemlji, gdje imamo odličnu vakcinu i mogućnost da je isporučimo”, rekao je Karl Bergstrom, evolucioni biolog sa Univerziteta Vašington u Sijetlu.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.