Otkrivena 2.000 godina stara mermerna glava cara Avgusta!

Foto: Facebook

U Izerniji, italijanskom gradu u južnoj pokrajini Molize, otkrivena je 2.000 godina stara mermerna glava Oktavijana Avgusta, prvog rimskog cara.

Arheolog, Frančesco Ðankola, došao je do izuzetnog otkrića tokom restauratorskih radova na popravci srednjevekovnog zida, koji se srušio zbog jakih kiša 2013. godine.

Ðankola je nadzirao radove u ime opštine Izernija, ali je za CNN rekao da nije očekivao tako veliko otkriće.

“Dok smo kopali iza zida, vidio sam da je zemlja promjenila boju”, rekao je.

“Nastavili smo da kopamo preciznim lopaticama i pojavio se blok mermera. Odmah sam vidio da je to glava, za koju sam prepoznao da pripada statui Avgusta zbog kose i oblika.”

Ðankola je rekao da je odmah pozvao vlasti, gradonačelnika i ministarstvo kulturne baštine.

Glava visoka 35 centimetara bi mogla da datira između 20. godine prije Hrista i 10. godine nove ere, prema riječima Marije Dilete Kolombo, arheologa u regionalnom odjeljenju ministarstva za kulturnu baštinu.

“To je važna statua, ali ne znamo zašto je bila ovde. Mogla je biti postavljena u hram posvećen kultu carske porodice ili na forumu. Ali, to su samo hipoteze, jer ne znamo gdje se forum nalazio,” rekla je ona za CNN.

Dodala je da su neke njene kolege plakale od radosti nakon otkrića, što je, kako kaže, bio trenutak koji će pamtiti zauvijek.

Glava je vjerovatno odvojena od statue koja je bila veća od dva metra, rekla je Kolombo. Napravljena je od mermera iz Luniđijana, istog koji je koristio italijanski renesansni umjetnik Mikelanđelo, a prikazuje mladog Avgusta Oktavijana, koji je postao prvi rimski car, 27. godine prije Hrista.

Izernija je bila dom italskog naroda po imenu Samniti. Kasnije je postala rimska kolonija. Grad je djelimično uništen tokom Drugog svjetskog rata, ali je obnovljen.

“Izernija ima veoma drevnu istoriju, a ispod čitavog grada postoje arheološki ostaci”, rekao je gradonačelnik Ðakomo Dapolonio za CNN.

Iskopavanjem su, takođe, otkriveni prazni srednjevijekovni grobovi i artefakti od terakote, rekao je gradonačelnik.

Car Avgust je sagradio carstvo, koje će se na kraju protezati od Velike Britanije do Egipta i hvalio se na samrtničkoj postelji da je pronašao Rim sazidan od cigle i ostavio ga u mermeru.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos