Stejt dipartment: SPC je na Kosovu i Metohiji u velikim problemima

Foto: Wikimedia commons/politika.rs

Stejt dipartment i Kancelarija za međunarodne vjerske slobode, naveli su u Izvještaju o stanju vjerskih sloboda u svijetu za 2020. godinu, u poglavlju o Kosovu, niz problema sa kojim se suočava Srpska pravoslavna crkva /SPC/, posebno neispunjavanje sudske odluke u vezi sa zemljištem manastira Visoki Dečani, kao i druge zaštićene zone.

“Zakon ne predviđa načine da verske grupe steknu pravni status. Vlada je u septembru odobrila amandmane, koji bi verskim grupama sa takvim statusom omogućili da posluju u svoje ime i ostvare određene poreske olakšice, ali parlament nije započeo postupak zbog nepostojanja kvoruma”, navedeno je u Izvještaju.

U Izvještaju je naglašeno da su Vlade Kosova i Srbije potpisale 4. septembra 2020. godine u Bijeloj kući listu obaveza, između ostalih i da se štiti i promoviše sloboda vjeroispovijesti, obnovi međuvjerska komunikacija, zaštite mjesta koja su značajna za vjernike, kao i da se sprovode sudske odluke koje se odnose na SPC, prenosi portal “Kosovo onlajn”.

U Izvještaju Stejt dipartmenta se navodi i da su zajednica Srba i Jevrejska zajednica na Kosovu i Metohiji navele da neke opštine nisu propisno održavale groblja ovih zajednica, a policija Kosova je potvrdila da je tokom godine primila prijave o 57 incidenata uperenih na vjerske objekte ili groblja.

Policija Kosova je, međutim, većinu incidenata klasifikovala kao krađe i tvrdi da je većina incidenata bila usmjerena na lokalitete muslimanske zajednice, iako je, kako se navodi u Izvještaju, “nekoliko uključivalo i imovinu SPC i Katoličke crkve”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos