Savićević: Stvarno mislite da Zvezda može u Split, a Hajduk u Beograd?!

Foto: Youtube screenshot

Legenda jugoslovenskog fudbala, Dejan Savićević, poznat je kao neko ko baš uvijek kaže ono što misli, sviđalo se to nekome ili ne.

Tako je i ovog puta govorio o aktuelnim fudbalskim temama, koje potresaju čitav region.

U ekskluzivnom razgovoru za Meridian sport, Savićević je ocijenio mogućnosti drugih klubova u budućnosti, dotakao se Superlige, ali i onog vječitog pitanja – da li je osnivanje regionalne lige poželjno za fudbal ili ne.

Za početak, da li će Istok konačno dobiti još jednog šampiona Evrope, pored Crvene zvezde i Steaue? I da li su finansije uvijek presudni faktor?

“Sa ove tačke gledišta, teško u narednih deset ili 15 godina, bez nekog velikog čuda. Ali, ne radi se tu samo o ulaganju. Pa, imate klubove iz Rusije, recimo Zenit, koji ulaže velike pare, još od one generacije Andreja Aršavina, kog su kasnije prodali Arsenalu. Imate sada i moskovske ekipe, ne možete reći da ulažu male pare”, kaže Savićević za Meridian sport.

Svjetski fudbal gotovo mjesec dana potresa skandal oko osnivanja, a onda i brzog “raspadanja” Superlige. Pa, kome tu nije mjesto, a ko nedostaje?

“Sada su najjači klubovi upravo ti koji su željeli da osnuju Superligu, možemo da je nazovemo Ligom bogataša ili kako god. Toj grupi bogataša ne pripada jedino Totenhem, ostale ekipe su stvarno velike, ali treba im dodati recimo Bajern, Ajaks, pa i Dortmund i PSŽ. Žao mi je što PSŽ ulaže velika sredstva, a ne mogu da osvoje Ligu šampiona, ali nadam se da će to uspeti kroz godinu ili dvije”, kaže Savićević i dodaje:

“Ali, to su ekipe koje su upravo kroz Ligu šampiona napravile svoje ime i brend, te podigli svoju vrednost. Sada su odjednom htjeli da odu i naprave svoju ligu, ali dobro…’’

Ono što naše područje mnogo više zanima, jeste ideja o osnivanju regionalne lige. U košarci funkcioniše, gledamo je već dosta godina, ali Savićević ističe da to nije isto i da je regionalna liga praktično nezamisliva.

Naravno, “Genije” nikad ne priča napamet, ima i te kako dobre razloge za svoj stav.

“Tu priču potencirate vi novinari, a ne znam iz kog razloga. Vidite da su vremena jako turbulentna i poslije toliko godina – strasti se i dalje nisu smirile sa sve tri strane. Malo krene na bolje, ali brzo počne da se priča o nekom odvajanju, pa nastane velika tenzija. Da li neko zaista misli da Crvena zvezda može da ode u Split i da odigra utakmicu ili Hajduk da dođe u Beograd pred publikom?”, zapitao se Savićević, pa nastavio:

“Ne znam zašto se to potencira, a pored bezbjednosnog izazova, imate i administrativne barijere. Pa, ko će da upravlja tom ligom, ko će voditi, ko će suditi, kažnjavati? Previše se to lako prihvata, ali fudbal nije košarka. Fudbal je fudbal. Lakše je kontrolisati dvije ili tri hiljade ljudi, nego 20 ili 30 hiljada. Pa, nema te policije koja bi to mogla da kanališe i reguliše. A igrati bez publike – nema draži.”

Osim toga, Savićević navodi i još neke potpuno realne probleme.

“Budućnost i Vardar recimo nikad ne bi izašli u Evropu iz te lige. Teško bi tako neke ekipe uspjele pored ‘velike četvorke’. Šta bismo radili sa domaćim ligama, kako bi se ispadalo, kako bi se ulazilo? Jedino da i mi napravimo našu Superligu, pa da iz ovih domaćih liga niko ne ispada… Ne znam zašto to potencirate, ne mogu podići ruku upravo zbog ovih stvari i teško je da se to desi u nekom narednom periodu”, zaključio je Savićević.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos