Trebamo li da se odreknemo alkohola, ako smo na dijeti?

Foto: Unsplash

S toplijim vremenom se okrećemo balansiranijoj ishrani, a neki pribjegavaju i popularnim dijetalnim režimima sa smanjenim unosom ugljenih hidrata, poput mnogima poznate keto dijete. Uprkos činjenici da je mnogi dijetetičari i ljekari osuđuju, čini se da sveprisutna ketogena ishrana nigdje ne ide. Zapravo, popularnost joj samo raste.

Ali, možete li piti alkohol (i dalje izbjegavati debljanje) dok ste na ovoj dijeti ili sličnoj sa smanjenim unosom ugljenih hidrata? Ukratko, odgovor je – ne, ali tiče se samo početka prelaska na ovakav tip ishrane.

Ishrana s niskim udjelom ugljenih hidrata i masti omogućava tijelu da u jetri proizvodi ketone (ili masnoće koje se oslobađaju iz ćelija) kako bi poslužile kao rezerva energije umjesto nestalih ugljenih hidrata. Cilj je, iznenađujuće, brz gubitak kilograma, zbog čega se ova dijeta spominje gotovo jednako često, kao i što je napravila jedna od sestara Kardašijan.

Razlog zbog kog medicinski stručnjaci izbjegavaju da preporučuju ovu dijetu je taj, što upravo taj proces ketoze nije zdrav, jer može prouzrokovati neravnotežu u tjelesnoj proizvodnji glukoze i insulina, koji su neophodni izvori energije. Što u prevodu znači da je ipak potreban balans.

Prema TheKetogenicDiet.org, pijenje alkohola, dok upražnjavate keto, utiče na gubitak kilograma. Kad vaše tijelo nema ugljene hidrate iz izvora hrane koji bi ih koristilo kao izvor energije, prilijepiće na sebe alkohol. Budući da se alkohol ne skladišti kao glikogen i kao tradicionalni ugljeni hidrati, tijelo će se vratiti u ketozu nakon što na kraju izgori.

Međutim, budući da gubite vrijeme sagorijevanja masnoća dok pijete, a keto dijeta već usporava metabolizam, možda ćete ustanoviti da će brzi gubitak kilograma kom ste se nadali zastati. Svi su različiti i ne postoji način da sa sigurnošću znamo kako će ili koja vrsta alkohola uticati na vašu individualnu sposobnost mršavljenja, pa ćete vjerovatno morati potpuno da se odreknete alkohola u početnoj “fazi uvođenja” bilo koje dijete, što je prvih 10 do 12 dana plana ishrane.

Nakon ove faze, u svoj plan možete uvrstiti alkoholna pića s niskim udjelom ugljenih hidrata ili bez njih, ali bez obzira na to šta odaberete, možda ćete otkriti da će vam se tolerancija na alkohol znatno smanjiti. I ne samo to, već su glavobolje (!) uobičajena nuspojava keto ishrane i sličnih prehrana s niskim udjelom ugljenih hidrata, koja se lako može pogoršati dodavanjem alkohola u vaše tijelo – realno, i bez dijete se glavobolja može očekivati kao posljedica konzumiranja alkohola.

Na kraju, najbolje vam je dugoročno da se ostavite onog piva ili kaloričnog koktela nakon posla, a ako se neko vrijeme držite keto dijete, možda će vam biti bolje da u potpunosti odložite piće na dvije sedmice, barem dok ne steknete nove navike u ishrani.

Izvor Nezavisne/Ljepota i zdravlje.hr
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.