Anketa: Katalonci sad žele da ostanu u Španiji

Foto: Pixabay/Unsplash

Većina Katalonaca želi da Katalonija ostane dio Španije, pokazuje anketa koju su danas objavile katalonske novine “La Vanguardia”.

Oko 52 odsto Katalonaca bi na potencijalnom referendumu glasalo da ta autonomna pokrajina na sjeveroistoku ostane dio Španije, dok bi njih 42 odsto podržalo osamostaljenje.

Anketu je izradila kuća za istraživanje javnog mišljenja GAD3 za list Vanguardia, na uzorku od 800 ispitanika 11. i 12. maja.

Na regionalnim izborima održanima 14. februara, većinu mjesta u katalonskom parlamentu su osvojile tri stranke koje zagovaraju samostalnost i uspostavljanje republike Katalonije, ali zbog neslaganja dvije najveće – Zajedno za Kataloniju (JxCAT) i Katalonske republikanske ljevice (ERC) – još nije oformljena Vlada.

Krajnji rok za dogovor je 26. maj, jer će u protivnom biti održani novi izbori, prenosi Hina.

“Riječ je o borbi za fotelje”, rekla je Mjerija Vehi, portparolka antikapitalističkog CUP-a, najmanje od tri stranke koje zagovaraju otcjepljenje od Španije u izjavi za špansku televiziju RTVE.

Brojni birači nisu izašli na izbore u februaru u toj industrijski i turistički bogatoj pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika.

Odziv je bio 53,4 odsto, dok je 2017. godine bio rekordnih 82 odsto.

U nedjelju su grupe koje podržavaju samostalnost, organizovale protest ispred zgrade Vlade u Barseloni poručivši političkim strankama da će izgubiti njihovu podršku ako se ne dogovore oko formiranja Vlade.

Danas su stranke JxCAT i ERC, ideološki različite stranke, javile kako su postigle sporazum, pa se narednih dana očekuje izglasavanje Vlade u regionalnom parlamentu.

Među tim strankama nema saglasnosti oko daljih koraka, nakon što su 2017. godine sprovele referendum o samostalnosti, koji je prethodno zabranio španski Ustavni sud, a nakon koga su organizatori osuđeni na zatvorske kazne.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos