Godišnjica rođenja: Onore de Balzak – klasik pripovedanja

Foto: Wikimedia commons

Francuski pisac i svjetski klasik književnosti, Onore de Balzak, začetnik evropskog realizma, autor stotina knjiga sa više od 2.000 likova, rođen je 20. maja 1799. godine.

Onore de Balzak je uzor klasičnog pripovedanja – on je bio ono što su /dobri/ pisci njegovog doba morali da budu: sociolog, filozof i istoričar.

U svojim romanima je prikazao široku galeriju likova iz svih društvenih sredina, raznih temperamenata i karaktera, koje pokreću raznolike pobude, od novca do vlasti, od ljubavi i idealizma do slijepih nagona i brutalne eksploatacije.

U umjetničkoj obradi su ostavili trag gigantski obim djela i relativno kratak književni rad od samo 19 godina, tokom kog je prodavao i nenapisane ili nezavršene knjige i često stvarao pod pritiskom određenih rokova.

Balzak je jedan od najvećih pripovjedača svih vremena, a mnogi književni kritičari ga stavljaju rame uz rame sa Lavom Nikolajevičem Tolstojom, Fjodorom Mihailovičem Dostojevskim i Čarlsom Dikensom.

Romani, pod zajedničkim nazivom “Ljudska komedija”, imaju vrijednost socioloških studija i duboka su kritika francuskog društva.

Među njegovim romanima su: “Evgenija Grande”, “Čiča Gorio”, “Gopsek”, “Izgubljene iluzije”, “Seljaci”, “Rođaka Beta”, “Golicave priče” i “Šuani”.

Balzak je najbolje pisao kada je morao da vraća nagomilane dugove lihvarima, što je, po pravilu, uvijek bilo u “posljednji čas”.

Vliki pisac je volio novac i slavu – i to je, prema sopstvenom priznanju, bio njegov osnovni motiv za pisanje. Bavio se temama, za koje je vjerovao da su popularne i da će interesovati čitaoce.

Često je pisao i po 16 časova dnevno, uz svijeću, ne bi li što prije objavio svoje djelo. Nije posvećivao naročitu pažnju frazama, slikama i nijansama stilskog savršenstva. Izražavao se često poput najbanalnijih pisaca takozvane narodne literature.

Mnogi smatraju da mu je glave došla kafa, koju je konzumirao u neograničenim količinama tokom pisanja, kako bi ostao budan.

Kafa ga je održavala budnog i ona ga je, najvjerovatnije, uz nekontrolisan apetit, odvela u preranu smrt. Imao je 51 godinu kada je umro, 18. avgusta 1850. godine.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos