Godišnjica crnogorskog referenduma o nezavisnosti

Foto: Pixabay

U Crnoj Gori je 21. maja 2006. godine održan referendum o nezavisnosti, kojim se, uz mnogo ograničenja birača, ova država odvojila od Srbije.

U prilog nezavisnosti se izjasnilo 230.711 građana, što je predstavljalo tek 47,5 odsto birača u odnosu na ukupno biračko tijelo, odnosno 55,5 odsto u odnosu na ukupan broj važećih glasova.

Referendumsko pitanje je glasilo: “Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?”, a građani su se izjašnjavali sa da ili ne.

Za prvu opciju su se zalagale stranke okupljene oko “Bloka za nezavisnu Crnu Goru”, dok su se za drugu opciju zalagale stranke okupljene oko “Bloka za očuvanje Državne zajednice Srbije i Crne Gore”.

Za legitimnost referenduma je bila neophodna izlaznost više od 50 odsto upisanih birača, a za donošenje odluke o nezavisnosti je bilo potrebno da ta opcija premaši posebnu većinu od 55 odsto važećih glasova.

Konačni obračun procenata je vršen u odnosu na ukupan broj važećih glasova, a ne u odnosu na ukupan broj građana koji su izašli na glasanje, pošto su od broja izašlih odbijani nevažeći glasovi, koji nisu uzimani u obzir prilikom konačnog obračuna procenata.

Do danas, veliki broj Crnogoraca kojima je uskraćeno pravo glasa, a koji su živjeli u Srbiji i drugim zemljama, ne prihvata rezultate ovog referenduma i smatra ga neregularnim.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos