Njemačka: “Sjeverni tok dva” neće biti zaustavljen

Foto: Ilustracija Novosti

SAD ne mogu spriječiti “Sjeverni tok dva”, jer Rusija pokriva gasom veliki dio potreba EU, a Njemačka ima ogromnu želju za novim gasovodom, tako da pritisci iz Vašingtona na Brisel i Berlin na planu energetike neće uspjeti, navodi portal “Geopolitika”.

Njemačka pouzdano prima gas iz Rusije već decenijama, a potražnja će se vjerovatno povećati u idućim godinama, jer se Nijemci povlače iz korišćenja uglja i atomske energije. Zato im je gas potreban kao tranziciona tehnologija.

Njemačkoj su potrebne dodatne količine gasa iz Rusije, koje su vrlo pouzdane, zbog čega Berlin podržava brzo puštanje u pogon gasovoda “Sjeverni tok dva”, kako bi se snabdijevanje preko Baltičkog mora dvostruko pojačalo, poručuje premijer njemačke savezne države Saksonija, Mihael Krečmer.

Bilo je planirano da gasovod bude pušten u rad u decembru 2019. godine, ali su se zbog pritiska SAD, evropski izvođači radova povukli iz projekta, pa od kraja 2020. godine Rusija samostalno završava izgradnju, koristeći svoja dva broda za polaganje cijevi po dnu Baltičkog mora.

SAD i istočne članice EU, predvođene Poljskom, kao i Ukrajina, oštro se protive završetku gasovoda, jer smatraju da će “Sjeverni tok dva” izazvati pretjeranu evropsku zavisnosti od ruskog gasa.

Politički analitičari smatraju da će Njemačka svoju zavisnost od SAD morati da “ispoštuje” na druge načine, a ne preko gasovoda.

Kako bi Vašington odustao od pritisaka za sprečavanje gasovoda iz Rusije, Berlin će morati da slijedi američku politiku na drugim poljima protiv Rusije, poput slučaja “Navaljni”, nove afere u vezi sa češkim skladištem oružja, te raznih sankcija…

I Njemačkoj i EU je i više nego dovoljna zavisnost od SAD u oblasti odbrane i bezbjednosti, pošto se Vašington i London kategorički protive bilo kakvim pokušajima stvaranja jedinstvene evropske odbrambene sile izvan okvira NATO-a, pa ne žele da se ta zavisnost proširuje i na energetsko polje.

Vašington je odnedavno primorao gotovo sve evropske zemlje da kupuju američko savremeno naoružanje, čime u krajnje nepovoljni položaj stavlja evropsku vojnu industriju.

SAD se rukovode sljedećom logikom: “Ne dam ti da se sam braniš, već mi plaćaj da ja to činim umjesto tebe”.

Takav stav i pristup rješavanju problema podsjećaju na neke specifične filmove, poput legendarne trilogije “Kum”, u kojima se dobro znalo ko je vodio glavnu riječ i ko je pritom profitirao, a ko preživljavao, navodi “Geopolitika”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos