Stanje nemačke auto-industrije najbolje u poslednje tri godine!

Foto: Unsplash

Poslovanje njemačkih proizvođača automobila i njihovih dobavljača je bilo u maju mnogo bolje nego prethodnog mjeseca, pri čemu je indeks aktuelne poslovne situacije u toj industriji skočio sa aprilskih 23,7 poena na 36,6 bodova, prema istraživanju njemačkog ekonomskog instituta IFO.

To je najviši nivo ovog pokazatelja od septembra 2018. godine, navodi se u saopštenju instituta iz Minhena.

“Trenutno poslovanje je još uvijek vrlo dobro, ali na horizontu počinju da se valjaju tmurni oblaci, vjerovatno zbog nestašice čipova”, metaforično opisuje poslovnu klimu u njemačkoj auto industriji Klaus Folrabe, šef ankete u IFO-u.

Optimizam menadžera automobilskih kompanija iz proteklih nekoliko mjeseci je sada ispario, što ilustruje podatak da je odgovarajući indikator pao sa plus 23,2 boda u aprilu, na minus 1,4 poena u maju, na najniži nivo od maja 2020. godine.

“Rast potražnje nije bio tako snažan kao nedavno“, dodaje Folrabe. Taj indikator je pao sa plus 40,2 poena u aprilu, na plus 4,7 poena u maju. Shodno tome i rast fabričkih narudžbina se spustio sa aprilskih 42,1 poena na 20,9 bodova.

Kao odgovor na takva kretanja, industrija planira da uspori proizvodnju, pri čemu je ovde pokazatelj buduće proizvodnje pao sa plus 42 boda na 9,7 poena.

Izvozna očekivanja su takođe naglo potonula na plus 0,2 poena, sa aprilskog nivoa od 28,6 poena.

Što se tiče radne snage u ovom sektoru, stvari i dalje izgledaju loše, jer planovi kompanija o zapošljavanju i dalje ne isključuju moguća otpuštanja. Ovaj pokazatelj je blago skliznuo na minus 30,2 poena u maju, sa minus 29,4 poena prethodnog mjeseca.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.