Mali odbio MMF

Pixabay

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da je novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ savetodavnog karaktera i da je njegov cilj da se nastavi sa strukturnim reformama, te najavio mogućnost novog povećanja plata i penzija.

“To govori o poverenju koje je izgrađeno sa tom važnom međunarodnom finansijskom institucijom, ali i potvrđuje naš kredibilitet”, istakao je Mali, napominjući da će Vlada Srbije danas odlučivati o tom novom aranžmanu.

On je dodao da se ovaj aranžman pravi na 30 meseci, odnosno do kraja 2023. godine.

“Cilj je da nastavimo sa strukturnim reformama koje smo započeli u prethodnom aranžmanu koji je završen u januaru ove godine”, rekao je Mali za RTS, napominjući da se radi o reformi pre svega javnih preduzeća, Poreske uprave, o sprovođenju zelene agende, primeni zakona o fiskalizaciji, o elektronskom fakturisanju…

Mali je ocenio da će Srbija ove godine sigurno dostići stopu rasta iznad šest odsto, što bi značilo da će biti prva u Evropi.

“Ako stopa rasta bude viša od šest odsto, otvara se prostor za povećanje plata i penzija, kao i za dodatne investicije u infrastrukturu zemlje”, rekao je Mali.

Mali je objasnio da je to potvrda svih preduzetih mera i masovne vakcinacije koja je sprovedena, zbog čega se privreda gotovo u potpunosti otvorila.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.