Do kraja decenije, Fiat prelazi samo na električna vozila!

Foto: Wikimedia commons

Do kraja ove decenije, Fiat će proizvoditi samo električne modele automobila, potvrdio je izvršni direktor Olivije Fransoa.

“Istražujemo područje održive mobilnosti za sve: ovo je naš najveći projekat. Između 2025. i 2030. Godine će naša linija proizvoda postepeno postajati samo električna. To će biti radikalna promena za Fiat”, naveo je Fransoa u saopštenju.

Njegovo saopštenje je upućeno neposredno uoči Svjetskog dana zaštite životne sredine koji se danas obilježava.

Prije nešto više od godinu dana, Fiat je predstavio svoj novi, potpuno električni 500e model, a Fransoa je naveo da je u finalnoj fazi razvoja i sportska električna Abart verzija za “500e”.

Ova najava je povezana sa sastankom koji je Fransoa imao sa arhitektom Stefanom Boerijem, možda najpoznatijim po rezidencijalnim kulama Bosko Vertikale u Milanu, prekrivenim drvećem i rastinjem.

Njih dvojica su razgovarali o potrebi hitnih promjena u urbanim predjelima, za koje je Boeri rekao da su odgovorne za 70 posto globalnih emisija CO2.

“Naša je dužnost da što prije na tržištu imamo ponudu električnih automobila, koji ne koštaju više od onih s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, a u skladu s padom troškova baterija”, rekao je Fransoa.

Pored toga, Fransoa je takođe rekao da će poznata krovna staza na staroj Fiatovoj fabrici Lingoto u Torinu uskoro dobiti i zelenu transformaciju u vidu visećih vrtova sa 28 000 sadnica.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.