Jagode – bobičasto voće puno zdravlja

Foto: Unsplash

Jagode nas mame sa pijaca i sigurno su većini omiljeno letnje voće. Ako ih volite, u prilog tome ide i ovih 6 razloga, zbog kojih biste trebali da ih jedete što češće.

Jagode se uglavnom sastoje od vode i malo ugljenih hidrata, a imaju i vrlo malo kalorija, pa su odličan izbor i za one koji se bore s viškom kilograma. Imaju jako puno vitamina C i dobre su za jačanje imunološkog sistema, a sadrže i puno antioksidanata, koji neutrališu štetno djelovanje slobodnih radikala.

Osim što su izvrsna poslastica, jagode obiluju brojnim hranljivim stvarima i štite ljudsko zdravlje.

Štite zdravlje srca

S obzirom na to da su bogate vlaknima i C vitaminom, jagode smanjuju oksidativni stres u organizmu, te tako smanjuju i rizik od raznih srčanih oboljenja i razvoja raka. Osim toga, odličan su izvor kalijuma, koji je važan za zdravlje srca. Brojne studije su pokazale da redovno jedenje jagoda može da smanji šanse za srčani udar.

Obiluju važnim antioksidantima

Jagode su se našle na listi top voća koje obiluje antioksidantima, a upravo to bi mogao da bude ključni razlog zbog kog štite od nekih vrsta raka. Naime, upravo se antioksidanti bore protiv slobodnih radikala, koji uzrokuju brojne zdravstvene probleme.

Dobre su za probavu

Vlakna su vrlo važna za dobro funkcionisanje probavnog sistema, a jagode su odličan izvor vlakana, te pozitivno utiču na crevnu floru. Osim toga, sadrže veliku količinu vode i kalijuma, pa mogu da spriječe nadutost i druge probavne smetnje.

Jačaju imunitet

Jagode su odličan izvor vitamina C, koji je od izuzetne važnosti za naš imunološki sistem, posebno tokom sezona raznih virusa. Možete ih ubaciti u jogurt, jesti ih za međuobrok ili pak od njih napraviti ukusnu voćnu salatu.

Pomažu kod mršavljenja

Ovo bobičasto voće je finog i slatkastog ukusa, pa može ugasiti želju za slatkim, a sadrži vrlo malo kalorija. Upravo zbog toga, jagode su odličan izbor za sve one koji pokušavaju da smršaju. S obzirom na to da ne sadrže puno proteina, dobro ih je kombinovati s namirnicama koje ih sadrže, poput jogurta ili sira.

Dobre su i za kožu

Vitamin C podstiče proizvodnju kolagena, koji je jako važan za elastičnost kože. Kako starimo, nivo kolagena opada, pa konzumiranje namirnica s C vitaminom postaje još važnije, ako želimo da održimo zdravu i mladoliku kožu.

Izvor Nezavisne/žena.rtl.hr
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.