Šta se desi ljudima koji previše spavaju?

Foto: Pixabay

Predug san nije zdrav i povezan je sa bolestima i, vjerovatno, mortalitetom, navodi portal “Science alert”.

“Optimalna količina sna je ‘čvrstih’ sedam časova. Za svaki sat manje postoje štetne zdravstvene posljedice, ali i za svaki sat više”, upozorava Lin Koldvel sa Odjeljenja neuropsihologije Američkog mornaričkog istraživačkog centra.

Štetne posljedice po zdravlje uključuju mnoge bolesti poput dijabetesa, gojaznosti i srčanih problema.

Prekomjerno spavanje, u kombinaciji sa slabom fizičkom aktivnošću, povezano je s povećanim mortalitetom, vjeruju naučnici.

Međutim, svi podaci prikupljeni istraživanjima su dobijeni posmatranjem ljudi s različitim obrascima spavanja i upoređivanjem njihovih zdravstvenih posljedica, dok san nije eksperimentalno produživan.

“Problem s interpretacijom teze da je predug san loš, leži u tome što ne znamo zbog čega oni koji prekomjerno spavaju imaju loše ishode. Možda spavaju predugo zato što imaju neki medicinski problem koji traži duži san”, smatra Džejmi Zicer, stručnjak sa Univerziteta Stenford.

Većina ljekara je saglasna da bi moglo biti drugih faktora koji povezuju predug san s negativnim ishodima, ali još nije jasno o čemu je riječ.

“Najvjerovatnije objašnjenje jeste, da postoji neko stanje bolesti koje dovodi do prekomjernog spavanja, a ne obratno. Ali, bez dokaza dobijenih eksperimentima, to pomalo zvuči kao pitanje: ‘Šta je starije – kokoška ili jaje?'”, tvrdi Vilijam Kildžgor sa Univerziteta Arizona.

Naučnici poručuju da je optimalna dužina sna sedam do osam časova.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.