Austrijska ministarka, Alma Zadić, izvinila se svim procesuiranim LGBTIQ osobama

Foto: Facebook Alma Zadić

Austrijska ministarka pravde porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Alma Zadić, izvinila se danas zbog krivičnog gonjenja homoseksualnih osoba u Austriji.

Kako je napisala na svom Facebook profilu, kao ministarka pravde, danas se izvinjava zbog svih oblika nepravde nanete homoseksualnim osobama i njihovoj rodbini, koji su u Drugoj republici procesuirani zbog seksualne orijentacije.

“Htjela bih da izrazim duboko žaljenje zbog patnje i nepravde koje su im se dogodile. Ove ljude su povrijedile institucije koje su trebale da ih štite, u njihovom dostojanstvu, u njihovom pravu da budu ljudi. Želim da se izvinim svima onima koji su pogođeni zbog učinjene nepravde – ali i zbog dugog ćutanja koja je uslijedilo”, napisala je Zadić.

Povodom “Mjeseca ponosa”, koji se obilježava od 11. do 24. juna, Zadić je takođe najavila podizanje spomen-obilježja svim homoseksualnim žrtvama.

“Moramo učiti iz istorije, a to može uspjeti samo ako se suočimo s njom i aktivno je se sjetimo. Stoga ćemo, uz sučešće predstavnika LGBTIQ zajednice, podići dostojan prigodan spomenik za one koji su u Drugoj republici progonjeni zbog seksualne orijentacije”, rekla je Zadić.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.