Italija: Predložen zakon o pjesmi “Bella Ciao”

Foto: Youtube screenshot

Grupa članova italijanskog parlamenta iz redova stranaka lijeve orijentacije je predložila da se zakonom obaveže izvođenje pjesme “Bella Ciao”, nakon državne himne prilikom proslave Dana oslobođenja od nacizma i fašizma 25. aprila, piše list “Fanpage”.

Predlagači zakona ističu da “Bella Ciao” nije izraz nijedne političke stranke, već da se, naprotiv, sve demokratske političke snage mogu jednako prepoznati u univerzalnim idealima, koji su inspirisali pjesmu.

Međutim, prijedlog zakona je već izazvao polemike i negodovanje članova stranaka desnog centra, koje tvrde da je pjesma “Bela Ciao” partizanska i kao takva za njih neprihvatljiva.

Ranijih godina, podsjeća list, stranke desne orijentacije su polemisale o ispravnosti proslave Dana oslobođenja Italije od nacizma i fašizma, a lider desničarske stranke Liga, Mateo Salvini, čak je bojkotovao proslavu 25. aprila i to je javno saopštio.

“Bella Ciao” je najpoznatija italijanska pjesma i postala je simbol borbe za ličnu slobodu i protiv ugnjetavanja naroda u svim dijelovima svijeta.

Prvi pisani trag o izvođenju pjesme “Bella Ciao” datira iz 1919. Godine, kada je izvjesni Miška Ziganov snimio na gramofonskoj ploči pjesmu, svirajući na fisharmonici.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.