Provedite odmor u Srbiji – poznata destinacija, novo iskustvo…

Foto: Turistička organizacija Srbije

Odmor u selima Srbije postaje sve češći izbor turista, kao način boravka u manje poznatim krajevima, daleko od gradske vreve, u prirodnom okruženju, na čistom vazduhu, a u blizini nacionalnih parkova, parkova prirode, rijeka, jezera i zanimljivih turističkih atrakcija i lokaliteta.

Sva raznolikost Srbije je vidljiva u njenim selima.

U Vojvodini preovlađuju salaši, smješteni u pitomim ravnicama i okruženi plodnim njivama, poljima pšenice, suncokreta i kukuruza. Poznati su po izuzetnoj gastronomiji, obilnoj trpezi i nadaleko poznatim vinima. Na mnogima od njih ćete imati mogućnosti jahanja, kao i upoznavanje sa starim zanatima.

U selima Šumadije i Pomoravlja ćete iskusiti sve čari sporog i zelenog turizma. Na imanjima okruženim šumama, voćnjacima i vinogradima, susrešćete se sa starim rasama domaćih životinja, uživati u domaćim specijalitetima, odličnom vinu i rakiji, koju u ovom kraju nazivaju još i šumadijskim čajem.

Na planinama Zapadne Srbije ćete odmarati u toplim brvnarama i vajatima, dok živopisna sela, koja se nalaze na obroncima planina, pružaju priliku za pješačenje, skijanje i planinarenje. Uživaćete u mirisima planinskog bilja i četinarskih šuma, ali i u ukusima domaće hrane.

Seoska domaćinstva Istočne Srbije su veoma raznovrsna, a ljepotom i gastronomskom ponudom se izdvajaju staroplaninske kuće s verandama. Sela u blizini Sokobanje su privukla prirodnom ljepotom, mirom, čistim vazduhom i turiste novog doba, tzv. digitalne nomade.

Neka od seoskih domaćinstava su pretvorena i u prave male turističke komplekse sa sportsko-rekreativnim sadržajem, bazenima i komforom, koji pruža sve pogodnosti savremenog načina života.

Srdačni i gostoljubivi domaćini, koji gosta primaju kao prijatelja, učiniće vaš boravak posebnim.

Birajte ovog ljeta odmor u selima Srbije!

U zemlji, u kojoj se različiti ukusi i tradicije u spremanju hrane kombinuju i neguju generacijama, sigurno ćete naći način da udovoljite svojim čulima. Hrana u Srbiji nije samo stvar ukusa, već i mjesta, iskustva i doživljaja. Srpske kafane su bile kroz istoriju centar kulturnog, društvenog i političkog života i ostale su do današnjeg dana mjesto okupljanja boema, umjetnika i svih koji žele da osjete duh Srbije. Po dobroj hrani, ali i živoj muzici, prepoznaje se svaka na tradiciju oslonjena srpska kafana. Dok vina Srbije polako, ali sigurno krče put uspjeha na svjetskoj vinskoj sceni i osvajaju sve brojnija međunarodna priznanja, popularnost u Srbiji među hedonistima mlađe i srednje generacije, stiču sve više i zanatske (kraft) pivare, poznate po tome što eksperimentišu sa ukusima. Među zanimljivijim se mogu naći ona s đumbirom, čilijem, čokoladom, ananasom, s dodatkom raznih bibera, jafa keksom, limunovom travom, morskom solju i algama, nanom, ljutom paprikom, kafom, suvim šljivama i cimetom…

Uživajte ovog ljeta u ukusima Srbije!

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.