Generalu Ratku Mladiću je u Hagu potvrđena kazna doživotne robije

Foto: Fonet

Ovim je potvrđena prvostepena presuda iz novembra 2017. godine kojom je Mladić osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice. On je oslobođen po prvoj tački “Genocid u šest opština”, Foči, Kotor Varošu, Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Sutkinja Prisca Matimba Niambe je dala suprotno mišljenje na sve zaključke Žalbenog veća na žalbu kojom je Mladićeva odbrana pokušala osporiti navode Pretresnog veća.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu odbilo je navode žalbe Ratka Mladića na prvostepenu presudu koji se tiču dokaza u vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatom, njegovom namerom da se on izvrši i drugim zaključcima prvostepene presude kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor.

Ratko Mladić je u novembru 2017. godine prvostepeno osuđen po deset tačaka optužnice, dok je oslobođen po prvoj tački “Genocid u šest opština”, Foči, Kotor Varošu, Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Podsetimo da je Mladić uhapšen u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u mestu Lazarevo u Srbiji, a nekoliko dana kasnije izručen je u Hag.

Suđenje je počelo u maju 2012, a okončano 15. decembra 2016. godine, a prvostepenom presudom osuđen je na kaznu doživotnog zatvora uz obrazloženje da je značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine. Osuđen je po 10 od 11 tačaka optužnice.

Izvor Nezavisne
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.