Japan – OI: Strani novinari pod GPS nadzorom

Foto: Tanjug/AP arhiv

Kretanje stranih novinara, koji budu izvještavali sa Olimpijskih igara u Tokiju, biće pod GPS nadzorom, saopštili su danas japanski organizatori takmičenja.

Oni su upozorili da bi novinarima mogle biti oduzete akreditacije ukoliko prekrše pravila.

Organizatori Igara, koje su odložene prošle godine zbog pandemije virusa korona, pokušavaju da umire japansku javnost i uvjere građane da događaj neće doprinijeti širenju zaraze. Takmičenje počinje za samo šest sedmica.

Oko 6.000 novinara, koji će posjetiti Japan povodom Igara, moraju dostaviti detaljnu listu oblasti koje će obilaziti tokom prve dvije sedmice boravka u ovoj zemlji, poput sportskih borilišta i hotela.

Šefica organizacionog odbora, Seiko Hašimoto, rekla je da će tehnologija za praćenje biti korišćena, da bi se osiguralo da se novinari kreću samo onuda kuda je to predviđeno.

Ona je dodala da će na novinare biti apelovano da borave u odabranim hotelima, a ne u privatnom smještaju, prenio je AFP.

Broj hotela će biti smanjen sa originalno planiranih 350, na oko 150, rekla je ona, pošto organizatori žele da posjetioci budu pod što boljim nadzorom.

Kretanje sportista će, takođe, biti ograničeno i svakodnevno će biti testirani na virus korona. 

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.