Njemačka: Olaf Šolc je protiv podizanja starosne granice za penziju

Foto: Wikimedia commons

Njemački ministar finansija, Olaf Šolc, izjavio je danas da je pogrešan prijedlog ekonomskih savjetnika da se podigne starosna granica za odlazak u penziju na 68 godina i da se građani mogu osloniti na Socijaldemokratsku partiju /SPD/ da će blokirati svaki sličan pokušaj nakon izbora u septembru.

Prema postojećim regulativama, koje je odredila prva koaliciona administracija kancelarke Angele Merkel 2006. godine, starosna granica za odlazak u penziju će u Njemačkoj postepeno rasti sa 65 na 67 godina do 2031. godine.

Međutim, pošto su suočeni sa sve starijim društvom i manjom radnom snagom, nakon višegodinjeg slabe stope nataliteta i neusklađene imigracije, panel savjetnika Mininistarstva ekonomije je sugerisao da bi starosna granica trebala biti povećana na 68 do 2042. godine.

Šolc, koji je kandidat SPD za novog kancelara, izjavio je da će se boriti protiv tog prijedloga.

“Nije samo zasnovan na pogrešnim proračunima, već je i društveno nepošteno”, naglasio je Šolc i podsjeća da se pokazalo da su bila pogrešna i prethodna predviđanja rasta stanovništva i demografskog pritiska na državni penzioni sistem.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.