Razlozi zbog kojih bi trebalo da jedete paradajz svaki dan

Foto: Unsplash

Ovo povrće je bogato nutritijentima i oksidantima, koji pomažu u borbi protiv različitih bolesti i čuvaju vaše zdravlje. Poslije ovoga, sumnjamo da ga i dalje nećete voljeti.

Poboljšava vid

Vitamin A, koji je prisutan u paradajzu, pomaže u poboljšanju vida, te sprečava noćno sljepilo i makularnu degeneraciju.

Pomaže u prevenciji protiv raznih bolesti

Prema naučnim istraživanjima, paradajz sadrži velike količine antioksidanta likopena, koji je efikasan u borbi protiv raznih bolesti.

Održava krv zdravom

Istraživanja su pokazala da samo jedan paradajz sadrži 40 odsto dnevnih potreba organizma za vitaminom C. Osim toga, sadrži i vitamin A, kalijum i gvožđe, koje je veoma važno za zdravu krv. Vitamin K, koji kontroliše krvarenje i zgrušavanje krvi, takođe je sadržan u paradajzu. Ovo povrće podstiče cirkulaciju.

Smanjuje rizik od bolesti srca

Likopen u paradajzu štiti od kardiovaskularnih bolesti. Jedenjem paradajza se smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, kao i taloženje masti u krvnim sudovima.

Poboljšava probavu

Konzumiranjem paradajza ćete održavati svoj probavni sistem zdravim, jer on sprečava opstipaciju i dijareju. Osim toga, sprečava oboljenje od žutice, te efikasno uklanja toksine iz tijela.

Izvor Nezavisne/Novosti.rs
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.